detector.media
Галина Петренко
26.03.2020 15:00
Український медіабізнес у часи пандемії: все настільки погано? Медіапідсумки 16–25 березня 2020 року
Український медіабізнес у часи пандемії: все настільки погано? Медіапідсумки 16–25 березня 2020 року
Через вимоги карантину зупинилося виробництво багатьох телепроектів. Якісь із них повернуться, щойно це стане можливим із міркувань безпеки. А якісь — ні, бо просто зараз відбувається падіння доходів медіа.

«У найближчі вихідні пройдуть матчі другого туру чемпіонату Білорусі з футболу. Телевізійна аудиторія українського телеканалу “Спорт 1” в прямому ефірі зможе спостерігати всі вісім матчів уїк-енду», — як багато суму в цій короткій новині. Під тиском коронавірусу світові спортивні події скасовували одну за одною, до останнього трималася літня Олімпіада в Токіо, але й вона здалася. А це — проблема для всіх спортивних мовників, які одразу відчули дефіцит контенту.

«Медіа Група Україна», яка на початку року запустила телеканал «Футбол 3», тому що її футбольний контент не вміщався на «Футбол 1 / 2», тепер готує для їхніх сіток низку повторів. Міністерство культури не їде до Discovery домовлятися про субліцензію на показ Олімпіади для медіагрупи, яка виграла конкурс на це право у двох інших медіагруп. Та й саме міністерство опинилося в сумному становищі через наміри Міністерства фінансів скоротити видатки на культуру і кіно на 7 млрд грн.

Але проблеми зі створенням контенту наразі мають не тільки спортивні мовники. Через вимоги карантину зупинилося багато проектів: «1+1» переніс зйомки прямих ефірів свого флагманського продукту «Голос країни», «Україна» — не менш флагманського «Говорить Україна», StarLightMedia теж повідомила про призупинення продакшену програм без уточнення їхніх назв. Зупиняється виробництво кіно та серіалів. І попри те, що якісь проекти повернуться у виробництво, щойно це можна буде робити з міркувань безпеки, проблеми з виробництвом контенту в цілому продовжаться й після завершення карантину. Причина — падіння доходів медіа, яке відбувається просто зараз: рекламодавці притримують бюджети, очікуючи падіння платоспроможного попиту на свої продукти.

«Я помилився, коли написав, що коронавірус перекроїть українську медицину. У порівнянні з тим, як зміниться ландшафт наших ЗМІ, медицина залишиться майже непорушною.

Сьогодні отримав дані про рекламні доходи за минулий тиждень. Сумно, дуже. Ніякого багатомісячного карантину, щоб добити незалежні, ринково орієнтовані ЗМІ, не знадобиться. Влітку, максимум восени всі будемо читати новини на 112 Медведчука, Подробицях Фірташа і ТСН Коломойського. Криза ж — це можливість? Вони точно не упустять», — написав головний редактор «Ліги» Борис Давиденко.

«Медіа — це бізнеси, які під час кризи летять у першу чергу. Рекламодавці морозять бюджети до кращих часів, а більшість ЗМІ, яких не дотують олігархи, живуть за рахунок рекламних доходів. Як і ми. Минулого понеділка у нас в MC.today злетіло 95% контрактів на рекламу, а план надходжень стиснувся в 10 разів», — це слова співвласниці «MC.today» Віри Черниш.

А від співробітників деяких із тих видань, що оголосили про тимчасову двотижневу зупинку виходу друкованих версій, я знаю, що їм уже сказали про звільнення.

«Телереклама завжди була інструментом зростання бізнесу і формування міцних брендів. Тим клієнтам, які не бажають переривати спілкування зі своїми споживачами на час карантину, ми підготували програму підтримки:

Хоча не менш цікаве питання, куди може піти увага аудиторії, бо часу на споживання контенту через масове сидіння українців вдома справді стало більше. Від одних людей на медіаринку я чую, що загальний телеперегляд із початком карантину зріс, від інших — що ні. Це при тому, що всі дивляться в одну й ту саму панель: ті, хто говорять про зростання, порівнюють тільки з 2019 роком, а ті, хто говорять про незмінність — аналізують ретроспективу по 2014 рік включно.

Вивільнена карантином увага цілком може піти блукати десь просторами інтернету. Чи утримає її телебачення в середньостроковій перспективі і якщо так, то в який спосіб — лінійний чи VOD — лишається до певної міри відкритим питанням, оскільки наразі невідомо, наскільки біднішим може стати телеконтент: падіння економіки тільки почалося.

Нині час швидких рішень і коротких прогнозів. І ці рішення все частіше виникають на стику телебачення та інтернету: або буквально, як-от прямі ефіри ведучих СТБ в інстаграмі, або фігурально, як-от user generated підхід «Орла і решки», сюжети про карантин у різних містах для якого знімають мешканці цих міст.

Фото: pressball.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY