detector.media
25.03.2020 19:54
Не знищуйте українське кіно. Відкритий лист кінематографістів до уряду
Не знищуйте українське кіно. Відкритий лист кінематографістів до уряду

25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно. Зокрема, можуть урізати на 750 млн грн фінансування діяльності Державного агентства з питань кіно, на яку в держбюджеті на 2020 рік було передбачено 775,6 млн грн (у тому числі 758,3 млн грн – на державну підтримку кіно).

Представники 11 кінематографічних асоціацій та інституцій звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з відкритим листом щодо ситуації, яка складається навколо фінансування української кінематографічної галузі. Наводимо повний текст цього листа.

Звернення українських кінематографістів щодо ситуації навколо фінансування кіногалузі

Шановний Пане Денисе!

Ми, члени кінематографічної спільноти, звертаємо Вашу увагу на те, що під загрозою майбутнє не лише кінематографічної галузі, але й дотичних кінопроцесові індустрій, таких як готельний, транспортний, сервісний, туристичний бізнес. Недофінансування однієї галузі індустрії тягне за собою недофінансування суміжних, як наслідок недозбір податків до державної казни. За нашими підрахунками, за тримісячний період нормального функціонування галузь кіноіндустрії за рахунок співпраці з іншими індустріями приносить до бюджету податків стільки ж, як річна державна підтримка кінематографії – 750 млн. грн.

Україна зараз переживає надзвичайно важкі часи, і єдиний спосіб вийти з кризи – це аби суспільство залишалося в спокої, було впевненим у завтрашньому дні та в тому, що криза мине. Факторами, котрі можуть підвищити рівень соціальної напружености в суспільстві й недовіру до влади, є глобальне зниження рівня соціальної та культурної обізнаности громадян. На це вплине фактично повне знищення кіногалузі, в разі, коли залишити її без належного фінансування, як це планується в пропонованому оновленому Державному бюджеті.

Ми звертаємо Вашу увагу, що обсяг Державного фінансування у 750 млн. гривень, що був закладений у чинному Державному бюджеті, насправді не покривав потреб індустрії. За відсутности належного фінансування галузі під загрозою зриву перебуватиме весь український кінопроцес.

Зважаючи на виробничу специфіку, заблоковане фінансування спричинить призупинення кіновиробництва мінімум на 3-4 роки, що, своєю чергою, спровокує декваліфікацію та втрату кадрів через еміграцію. Відтак, заблокується фінансування виробництва й розповсюдження національних фільмів (зокрема, в міжнародній копродукції), повернення частини кваліфікованих витрат закордонним суб’єктам кінематографії (рибейти), заходів із популяризації, збереження, відновлення, реставрації національних фільмів. Ці дії завдадуть непоправної шкоди як українській кіноіндустрії, так і Україні як державі й країні в цілому.

Ми просимо, щоб над проектом бюджетного документу провели ретельну роботу з залученням представників галузі й Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України. Тільки в такому разі можливе його затвердження.

В роботі над Державним Бюджетом варто одразу згадати слова Президента України Володимира Зеленського: «Шановні українці, ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру. Бо культура – це і є держава, це і є наш народ».

Важко не погодитися з цими словами Президента. Власне, завдяки кінематографу Україна, її мистецтво, її міф, її культура правдиво й достойно з’явилися на сучасній мапі світу. Навпаки ж, через несвідому й несистемну державну політику протягом понад 20 років, коли кінематографічна ніша заповнювалася чужими творами, зокрема російськими, в Україні склалася та культурна й суспільна атмосфера, котра дозволила статися трагедії з анексією Криму й частини Донбасу.

Віримо, що, проаналізувавши ситуацію, Ви приймете усвідомлене й справедливе рішення залишити видатки Державного бюджету на галузь кіноіндустрії, як мінімум, у попередньо запланованому розмірі 750 млн. гривень, і не нищитимете українське кіно, а з ним і Українську державу!

Лист підписали очільники таких організацій:

Асоціація кіноіндустрії України

Українська кіноакадемія

Українська кіноасоціація

СУК – Сучасне українське кіно

Асоціація кінокомісій України

Українська анімаційна асоціація УАНІМА

Одеський міжнародний кінофестиваль

Національний центр Олександра Довженка

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»

Громадська організація «Докудейз»

Асоціація продюсерів України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY