detector.media
Тамара Куцай
для «Детектора медіа»
25.03.2020 15:34
У Чехії для людей похилого віку запустили спеціальний телеканал
У Чехії для людей похилого віку запустили спеціальний телеканал
У Чехії близько 3 млн пенсіонерів, що становить трохи менше, ніж третину населення країни.

«Мамічко, послухай мє, мамічко!» – такі слова не рідко можна почути цими днями на вулицях Праги. Дорослі діти, ніби здійснивши екскурс у минуле та помінявшись ролями, намагаються по телефону переконати своїх літніх батьків лишатись вдома хоча б на період карантину, який чеський уряд оголосив із 16 березня до 1 квітня у зв'язку з пандемією COVID-19.

Влада також наполегливо рекомендує всім, кому більше 70 років, залишатися вдома або в будинках для літніх людей, якщо вони там перебувають. Адже саме ця вікова категорія – під найбільшою загрозою в період коронавірусу. Згідно з даними ВООЗ, летальність при захворюванні на коронавірус у віковій групі від 70 до 79 років складає 8%, а серед тих, кому 80+ – 14,8%.

Тож переконувати чеських пенсіонерів (а їх у цій країні налічується близько 3 млн, що становить трохи менше, ніж третину населення Чехії) вирішили ще й іншим, телевізійним способом.

У розпал коронавірусу в інклюзивній Чехії суспільне телебачення запустило спеціальний телевізійний канал ČT3 для літніх людей, сподіваючись, що хоч це зможе затримати їх у своїх домівках на час, поки лютує коронавірус.

Телеканал розпочав мовлення 23 березня 2020 року. Він демонструє свої програми щоденно з 9.00 до 17.25 і доступний у цифровому ефірі DVB-T2, а також планується мовлення на супутнику та в кабелі. Програмна сітка ČT3 складається з архівних матеріалів, розважальних програм, ностальгійних фільмів минулих часів, які мають викликати у пенсіонерів позитивні емоції.

Окрім видовищ для пенсіонерів, влада подбала ще й про хліб для них. Так, із 21 березня люди, яким 65+, мають змогу відвідувати продуктові магазини одні чи в супроводі з кимось, і ніхто їм у цьому не заважає. Бо тепер ці магазини із 7:00 до 9:00 працюють лише для пенсіонерів, а вхід для всіх інших покупців у цей час заборонено.

Загалом бути пенсіонером у Чехії не так уже й погано. При середній пенсії у 560 євро (а ціни на продукти, тут дешевші, ніж в Україні) вони мають систему захисту від держави у вигляді знижок на ліки, мобільний зв'язок тощо. Також у країні діє мережа Центрів для людей похилого віку, куди вони можуть прийти поспілкуватись, опанувати якісь нові навички, наприклад, пройти курси з комп'ютерної грамотності.

А в багатьох чеських вишах створено й діють університети третього віку, де ці люди можуть навчатись і здобувати нові знання в період так званої другої молодості, коли нарешті отримали свободу від звичних своїх зобов'язань, якими перймалися протягом життя.

Недаремно, згідно з попередніми прогнозами чеських демографів, у 2050 році в Чехії мали би жити 426 тисяч людей віком 100 років, і при цьому більшість із них – жінки.

Якою зміниться ситуація після коронавірусу – ніхто поки не прогнозує. Але стареньких та немічних у Чехії продовжують супроводжувати турботою: самотнім літнім допомагають благодійні фонди, а також волонтери (зазвичай це школярі та студенти), які купують та приносять їм продукти й медикаменти, доглядають за їхніми тваринами. Уряд під час епідемії додатково звернувся з проханням до органів місцевого самоврядування подбати про літніх людей.

Станом на 24 березня в Чехії підтверджено 1236 хворих на COVID-19, їх кількість за останні чотири дні подвоїлася. 22 березня зафіксовано першу смерть через коронавірус – помер 95-літній чоловік.

Тамара Куцай, Прага

Фото автора

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY