detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
24.03.2020 10:30
Страшне, сумне і карантинне. Огляд політичних відеоблогів за 16–22 березня 2020 року
Страшне, сумне і карантинне. Огляд політичних відеоблогів за 16–22 березня 2020 року
Аваков керує Україною, Дубинський сіє паніку й одразу ж допомагає від неї позбавлятися, Шахов знімає реаліті-шоу й не бачить у захворюванні коронавірусом нічого страшного.

Цього тижня увага більшості відеоблогерів природно стосувалася пандемії коронавірусу та карантину в Україні. Розбавляли загальний потік лише відео, зняті до запровадження обмежень. Наприклад, від блогерки «Страни.ua» Олесі Медведєвої, яка встигла з’їздити в окупований Крим та знову розкритикувати українську владу. Чи від мешканця півострова Таміра Шейха, який поміж проросійськими політичними вкидами публікував і цікаві відео про тренування.

Коронавірус: справи наші кепські, але є нюанси

Пандемія коронавірусу у світі наклала відбиток і на блогосферу: змовчати про карантин та (не)готовність до вірусних атак української влади не зміг собі дозволити жоден із популярних блогерів. Тільки згадували про Covid-19 у різні способи.

Хочеш більше переглядів? Роби відео емоційним та припускай найстрашніше. Таким правилом, схоже, керувався Анатолій Шарій, записавши найпопулярніший за тиждень (на власному каналі) ролик під назвою «Вы представляете реальную картину происходящего?» (за чотири дні відео набрало понад мільйон переглядів). Схвально відгукуючись про карантинні заходи та критикуючи тих, хто самоізоляцією нехтує, блогер сказав, що випадки коронавірусу фіксувалися ще в січні, тільки тоді медики та ЗМІ подавали це як «вірусну пневмонію». Тоді як хворобу спостерігали здебільшого в західних областях, а отже, певен Шарій, це й були перші епізоди коронавірусу, завезеного до України заробітчанами. Яка нині кількість реально заражених, залишається лише припускати.

Про те, що офіційна статистика захворюваності на коронавірус в Україні навряд чи правдива, говорив у своєму проєкті й колишній російський телеведучий Євгеній Кисельов. Адже українці, мовляв, не надто довіряють вітчизняній медицині і схильні до самолікування. Тож усім нам, певен блогер, варто очікувати посилення карантинних заходів аж до комендантських годин. «Вероятно, очень скоро будем жить в Украине, как в Италии», — підсумовує Кисельов.

«Как не стать Италией?» — розмірковувала у власному влозі й шефредакторка «Лівого берега» Соня Кошкіна. Вже зі старту відео медійниця розкритикувала за легковажність народного депутата Сергія Шахова, який, повернувшись із закордонного курорту та маючи ознаки коронавірусної інфекції, ходив до Верховної Ради та відвідував етери всеукраїнських телеканалів. Поведінка заперечення небезпеки та нехтування карантинними заходами, згадує Кошкіна, притаманна й чималій кількості її знайомих «образованных людей». Тоді як зневажливе ставлення до пандемії вартувало тій же Італії тисяч втрачених життів. Основний же меседж відеозвернення Кошкіної простий: безпека українців залежить не від влади різних рівнів, а в першу чергу від них самих.

Схожі тези в тематичному відео просувала й телеведуча Яніна Соколова. «Найголовніше — це наше життя», — так блогерка закликає українців побути вдома, приділивши увагу близьким та розібравшись із власними думками. Проте, певна Соколова, в цей період варто тримати на контролі й українську владу, аби та не приймала узурпаторських чи капітуляційних законопроєктів.

Тим часом сам винуватець переляку у стінах парламенту — народний депутат Сергій Шахов — вирішив перетворити перебіг своєї хвороби на реаліті-шоу. Адже щодня записує текстові та відеозвіти про те, як йому хворіється на недугу, що тримає у страху весь світ. У роликах народний депутат, зокрема, твердить, що перебіг захворювання йому неприємний, але «ничего страшного в этом нет» (італійці й іспанці з таким твердженням, напевно, би посперечалися. — Авт.).

А от колега Шахова по парламенту — представник фракції «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко — вирішив використати карантин для піару власної політсили. Для того навіть перейшов на українську (що в ютуб-блозі робить вкрай рідко). У відео народний депутат рекламував інтернет-ресурс під назвою… «Солідарність», де охочі українці можуть просити або ж пропонувати допомогу в боротьбі з поширенням коронавірусу. «Один — за всіх, і всі — за одного», — закликав українців до об’єднання народний депутат, який зазвичай виступає у своєму відеоблозі із критикою влади.

Піарився на темі й народний депутат із монобільшості Олександр Дубінський. Не припинивши у блогах сіяти паніку та критикувати чинну владу (до якої сам і належить), блогер вирішив зайти і з іншого боку: як і колега з «Євросолідарності», відзвітував про свою допомогу в боротьбі з поширенням захворювання. Полягає вона в тому, що всі медики Васильківського та Обухівського району Київщини, які працюють у лікарнях Києва, можуть діставатися до столиці й назад на таксі, оплаченому представниками народного депутата. Хороша ініціатива. Тільки от чи втілював би її Дубінський, якби на носі не майоріли місцеві вибори, — питання риторичне.

В цей час ювіляр тижня — одеський активіст Сергій Стерненко — звернув увагу підписників на шахраїв, котрі прагнуть нажитися на пандемії. Праведний гнів блогера викликала реклама нібито противірусного препарату «Декасан», що йде, зокрема, на телеканалі «1+1». В описі засобу стверджується, що допомагає той навіть у лікуванні коронавірусів.

«ВООЗ повідомляє… що жодних ліків від коронавірусу не існує», — посилається на всесвітній досвід Стерненко. Щоправда, на сайті ВООЗ ідеться саме про «SARS-CoV-2», який спричинив пандемію. Тоді як у ланцюжку коронавірусів їх 39, і який із них мали на увазі творці суперечливого рекламного ролику, достеменно не відомо. На захист ідеї Стерненка про неефективність «Декасану» в боротьбі з коронавірусами можна навести слова імунолога Федора Лапія, котрий заперечує дію препарату на будь-який із 39 видів коронавірусів. Крім того, засіб позиціонується як антисептик, тож подіяти на вірус, який уже розмножується в організмі людини, «диволіки» не зможуть. Хоча їх рекламують навіть політики, як-от лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Але врешті-решт уже й сам виробник визнав некоректність реклами «Декасану».

Ностальгія за втраченим Кримом

Серед повідомлень про поширення Covid-19, що окупували як шпальти ЗМІ, так і канали політичних блогерів, подекуди вигулькувала й тема Криму, який шість років тому силоміць приєднала до себе Росія. Напередодні річниці анексії на півострів навідалася блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва. Про перший випуск її тематичного блогу ми писали минулого тижня. Свіже відео медійниця присвятила запасам у Криму прісної води.

У Симферопольському водосховищі, яке відвідала блогерка, води, за її словами, значно менше, ніж було ще кілька років тому. Тільки в цій ситуації Медведєву «удручает цинизм наших (українських. — Авт.) чиновников», які, мовляв, поставили Крим на межу екологічного лиха. До російської окупаційної влади авторка «Страни» жодних запитань не має.

Висміювала Медведєва і представників монобільшості, які, мовляв, спочатку схвально висловлювалися про відновлення водопостачання півострова. Але після «критики порохоботов» думку змінили. Проте основна ідея відео читалася між рядків: подача води до окупованого півострова — не тільки «святий обов’язок» української влади, але й шлях до налагодження стосунків між Україною та Росією та, зокрема, поступок щодо деокупації Донбасу. Росія ж у відео блогерки поставала таким собі відстороненим спостерігачем, який немов би й не анексував Крим та не воює з Україною. Позицію авторки відео підкріплювали і бліц-коментарі пересічних кримців, які очікують, що Україна «опомнится» й таки ввімкне воду, а президент Зеленський — «такая же сволочь, как и предыдущие».

Свій погляд на анексію Кримського півострова презентував Дмитро Гордон. Відео має назву «Кто и как помог Путину украсть Крым? Документальное расследование» і складається з нарізок численних інтерв’ю, взятих Гордоном у відомих українських та російських політиків та громадських діячів. Попри те, що кількість переглядів відео за п’ять днів із моменту публікації наближається до 800 тисяч, подивитися «розслідування» повністю важко. Адже хронометраж фільму — майже шість годин.

У кримській темі не зайве згадати й тамтешнього політичного блогера, який публікується під псевдонімом Тамір Шейх. Аналізувати його політичні відео сенсу немає: автор не гребує поширювати відверті проросійські фейки, спрямовані на дискредитацію як української влади, так і пересічних громадян (які потім доводиться спростовувати вітчизняним спецслужбам). Цікаво, що поряд із прокремлівською маячнею на каналі блогера з’являються спортивні відео. Автор, наприклад, показує вправи із власною вагою, що допоможуть швидше прийти у форму.

А от блогер Денис Казанський присвятив чергові свої відео окупованим частинам Донецької та Луганської областей. В одному з роликів блогер коментує інтерв’ю колишнього «польового командира» так званої ДНР Олександра Ходаковського, яке той днями дав проросійському відеоблогеру Владлену Татарському.

Казанський наголошує: в розмові спливло чимало цікавого про «порядки» бойовиків. Та найбільшу увагу український блогер акцентує на зізнанні Ходаковського: так звані ополченці легко могли зупинити на блокпосту цивільне авто й розстріляти всіх, хто був у салоні, в найближчій лісопосадці, аби забрати машину собі. А це, каже Казанський, черговий доказ звірств бойовиків. «Убийства, террор… Это и есть русский мир», — підсумовує блогер.

Аваков-узурпатор і трохи «антивірусного» гумору

Український блогер, який мешкає у США, — Ростислав Шапошников — продовжує знімати відео, дзеркально подібні до «продукту» від Андрія Полтави (Карпова). Тільки якщо у випусках «Вата Шоу» у всіх негараздах України винен особисто Володимир Зеленський, то в Шапошникова найгіршим політиком незмінно виступає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Цього разу відеоблогер присвятив міністру відео під промовистою назвою «Аваков: Я буду управлять Украиной во время эпидемии». Ажіотаж довкола пандемії, певен Шапошников, команда Зеленського використає для узурпації влади та «списання» попередніх гріхів. А найбільшу вигоду від ситуації має, мовляв, саме міністр внутрішніх справ. Який нібито використовує паніку для того, щоби підняти народні бунти й потім приборкати їх силою, ставши «героєм» в очах частини українців. А так міністру, на думку блогера, недовго й до отримання повної влади в разі, якщо Зеленський «втомиться» від керівництва державою.

А якщо коментарі політиків та «фахові» висновки блогерів вас утомили, можна вдарити по вірусу гумором. На щастя, й такого блогерського продукту в українському сегменті вдосталь. Наприклад, на каналі «Bamper TV» щодня виходить відео, в якому блогери Бампер та Сус намагаються іронізувати над ситуацією, присмачуючи діалоги гострим слівцем. Двоє коміків, як свідомі громадяни, записують випуски скайпом, перебуваючи наодинці в різних приміщеннях.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY