detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
20.03.2020 16:32
Низка каналів зманіпулювали чи недовисвітлили інцидент із Сивохом – моніторинг
Низка каналів зманіпулювали чи недовисвітлили інцидент із Сивохом – моніторинг
«Україна» і СТБ змовчали зовсім, а «112 Україна» не дав слова нападникам, зобразивши їх звичайними хуліганами.

Більшість телеканалів не запропонували своїм глядачам адекватного висвітлення конфлікту між ветеранами війни на Донбасі та ініціатором «Платформи примирення та єдності» Сергієм Сивохом. Попри резонанс цієї події в медіа та соцмережах, зовсім не згадали про неї у праймових випусках новин канали «Україна» та СТБ, а ICTV та «112 Україна» висвітлювали її дуже стисло, отже, неповно. Про це йдеться в підсумках моніторингу новин центральних українських телеканалів за тиждень 9 – 15 березня 2020 року.

На ICTV сказали, що перепалка сталася, «бо війну на Донбасі радник РНБО постійно називав "внутрішнім конфліктом"», однак занадто загально означили іншу сторону конфліктів – людей, які напали на Сергія Сивоха. Синхроном навели лише цитату самого пана Сивоха: «Про внутренний конфликт. Как известно идет у нас война, гибридная война. Один из способов ведения войны – это инициация внутреннего конфликта».

У новинах каналу «112 Україна» слова опонентам Сивоха не дали ні сихроном, ані згадкою про їхні претензії бодай за кадром. Про поведінку цих людей ведуча говорила виключно в негативі: «Радикально налаштовані люди почали агресивно себе поводити і штовхатися. Сивохо впав на підлогу, але за допомогою охорони піднявся і покинув приміщення. Пізніше в соцмережі він написав, цитую: "Декому мир не потрібний і вони хочуть війни. Бо це великий бізнес"».

Обом сторонам дали висловитися на «1+1», «UA: Першому» та «Інтері». Згадали і про те, що секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Сивохо не є офіційно уповноваженим від РНБО в питаннях мирних ініціатив. Але в цих матеріалах фокусувалися більше на сутичках і затриманнях активістів і майже не говорили про зміст самої дискусії. Детально зміст дискусії подав лише 5-ий канал, але це супроводжувалося оціночними судженнями журналістки. Зокрема, вона наголосила на тому, що Сивохо говорить російською мовою.

Більше про маніпуляції, порушення стандартів та матеріали з ознаками замовності в новинах минулого тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Фото: Еспресо

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY