detector.media
Ярослав Зубченко
20.03.2020 12:33
Тиждень, коли Україна зупинилася. Моніторинг інформаційних каналів 2-8 березня 2020 року
Тиждень, коли Україна зупинилася. Моніторинг інформаційних каналів 2-8 березня 2020 року
Зміна уряду, відставка генерального прокурора, перший зафіксований випадок коронавірусу в Україні, день «прекрасних дам» та фальстарт «побєдобєсія». Як інформаційні канали використали поки що найбільш насичений тиждень року.

Поки «слуги народу» безуспішно намагалися знайти платформу, яка «об’єднає» українців, інформаційні канали різних партій об’єдналися на фоні критики «слуг». Учорашні закляті вороги сьогодні мирно сиділи у студіях і в унісон критикували «непрофесійний уряд» та «ручну монобільшість». За інтермедії правили розмови про зайві хромосоми жінок та пам’ять дідів.

Сорос іде, регіонали повертаються

Зміну уряду Гончарука та уряд Шмигаля українські інформаційні канали зустріли з токсичною дозою скепсису. Усе, починаючи від самого факту кадрових змін до конкретних призначень, викликало в телевізійників критику. Причому, що цікаво, й завсідники Прямого, й адепти Медведчука демонізували Кабмін дуже схожими формулюваннями. Інколи навіть в одних студіях.

Отже, головними універсальними тезами інформаційних каналів стали: тотальний провал уряду Гончарука; відсутність в урядовців та «слуг народу» суб’єктності (мовляв, все контролює й за все відповідає Зеленський); відставка уряду спричинена спробою врятувати рейтинги президента; прихід до влади Ріната Ахметова (новий прем’єр Денис Шмигаль раніше працював у компанії олігарха); кадрова криза в Кабміні Шмигаля; відсутність у влади стратегії.

При цьому частина критики між каналами, звісно ж, відрізнялася, підкреслюючи редакційну політику. ЗМІ Медведчука, наприклад, раділи «антисоросівській революції» в уряді. А от медіа Порошенка обурювалися «олігархічно-промосковському реваншу» та «новій ширці» (буцімто коаліції між «Слугою народу» й «ОПЗЖ»). Прямий та «Еспресо» взагалі втратили почуття міри й намагалися виставити українську владу ледь не державними зрадниками. Наприклад, на Прямому розповідали, що «слуги» настільки некомпетентні, що їм доведеться слухати Москву, щоб керувати країною. На «Еспресо» провели голосування «Чи бачите ви в зміні уряду рух влади до російського миру?». Майже 90 % глядачів відповіли «так».

А критика кадрових змін усе множилася. На «112» фракцію «Слуги народу» називали стадом овець. На «Еспресо» розповідали про знищення парламенту, коаліцію реваншу, президента-коміка, ерозію у всіх сферах та агентів Путіна при владі. На NewsOne обурювалися, що новий міністр МЗС посмів ображати «Великую Россию» і тепер ще сподівається говорити із «Сергеем Викторовичем Лавровым». Чому проросійські піддані завжди називають начальство на ім’я й по батькові? Віталій Портников розповідав про послаблення Зеленського, розмивання авторитету президентської інституції та відсутність логіки в кадрових змінах. Мовляв, учора цих людей хвалили, а сьогодні вже звільняють.

На Прямому тим часом займалися традиційним лицемірством. Ексміністр Павло Розенко обурювався, що уряд «слуг» планує підняти мінімальну пенсію лише на 25 євро за чотири роки. Нагадаємо, що за чотири роки урядування Розенка мінімальна пенсія зросла на 12 євро. Також Розенко розповідав, що проблема влади Зеленського не в кадрах, а в «антинародній, антисоціальній ідеології». Чим реформи уряду Гончарука відрізнялися від реформ уряду Гройсмана, ексміністр так і не пояснив. Крім того, стверджував, що після урядових провалів владу цікавлять лише кадрові зміни, а не життя народу. Тобто якість рішень Кабміну, а отже й життя народу не пов’язані з особами його керівників? Світлана Орловська (ще раз нагадуємо їй, що вона модераторка шоу, а не піарниця) безальтернативно заявила, що все, що необхідно знати про новий уряд — це те, що він гірший за попередній. Ведучий Микола Вересень тим часом розповідав глядачам перед виборами, що краще голосувати за хабарників, ніж за непрофесіоналів. Нагадаємо Прямому, що корупція — це кримінальний злочин і Петро Порошенко називав її своїм головним ворогом. Перестаньте рекламувати своїх власників так, наче вони злочинці.

І тільки «слуги народу» новий Кабмін хвалили. На «112» Галина Янченко розповідала, що була горда голосувати за «окремих» урядовців. А Євгеній Шевченко бідкався, що для попереднього уряду фракція була тільки прислугою, а от тепер заживемо. На жаль, народні депутати не узгодили тези між собою. Тому Шевченко обіцяв ставити нових посадовців на місце. А Янченко за дев’ять хвилин до цього переконувала, що нові міністри такі досвідчені, що їм важко розказати, що робити.

«Рябошляпа»

Ще одній кадровій перестановці — відставці генерального прокурора — ЗМІ приділили трохи менше часу, але не менше експресії.

На каналах Медведчука Рабошапку проводили із феєрверками. Ілля Кива на NewsOne називав ексгенпрокурора «рябошляпа», «бездарная личность», «бессмысленный чиновник». Звинувачував його в покриванні вбивць та репресіях опозиції. Михайло Погребинський закликав зробити керівником ГПУ Андрія Портнова, першого заступника в адміністрації Януковича. Анатолій Шарій підтримував ідею поставити прокурором свою людину, наприклад, юриста «Кварталу». Ганна Герман розповідала, що «душа» Рябошапки не в Україні. Узагалі, тема з роботою ексочільника ГПУ на Сороса та інших ілюмінатів була дуже популярною на каналах Медведчука. В’ячеслав Піховшек, наприклад, вирішив, що в Рябошапки та Порошенка «одна криша — захід». Ексрегіоналка Олена Бондаренка жалілася, що раніше генпрокуратуру використовували хоча би внутрішні сили, а тепер — зовнішні.

Тим часом на Прямому розповідали, що постанову про звільнення Рябошапки міг писати особисто Портнов. Команди новому генпрокурору можуть давати із Кремля. І взагалі, влада змінює Рябошапку, аби переслідувати Порошенка. А от на 24-му каналі сконцентрувалися на компліментах ексочільнику ГПУ. Мовляв, він правильно пішов, зберіг незалежність і, взагалі, Зеленському є чого повчитися. Віталій Шабунін також стверджував, що після історії з Рябошапкою кожна людина, яка погодиться стати генпрокурором, буде готова підписувати сумнівні підозри.

Євгеній Шевченко, у свою чергу, бідкався, що за бездіяльність Рябошапки «слуги народу» відповіли рейтингом.

Усі нормальні українці живуть пам’яттю крові

З подачі міністра МЗС Вадима Пристайка на телеканалах Медведчука раніше строку почалося «побєдобєсіє». Свідки «вєчной пабєди», пам’яті крові та одноразової поваги до ветеранів посипалися в ефір. Обмовка Микити Потураєва про ядерну бомбу на Москву лише погіршила ситуацію. Коротше кажучи, астрологи оголосили тиждень «русского міра».

На шоу «Урядовий квартал» на «112» глядачів переконували, що жарт Потураєва вплине на перемовини з Росією, що народний депутат таким чином просто мститься своїй партії і що робити подібні заяви негуманно. Нагадаємо, що йдеться про гуманне ставлення до країни, яка сама обіцяє іншим державам «радіоактивний попіл». Тим часом на NewsOne ексрегіоналка Олена Бондаренко розповідала, що Потураєв своїми словами перетворив Україну на державу-терористку. Про те, що його слова стосувалися буквальної держави-терористки, Бондаренко не згадала. Володимир Кацман називав Росію «драчливим сусідом», але й із ним, на думку члена «ОПЗЖ», треба домовлятися. На каналі ZIK ведучі натякали, що слова Потураєва можна кваліфікувати як заклики до тероризму або дискримінацію росіян за національною ознакою. Чекаємо, коли канали Медведчука почнуть звинувачувати українців у порушенні російської Конституції через спроби повернути Крим.

Що ж до пам’яті «вєлікой пабєди», то, мабуть, навіть на Червоній площі в радянські часи про неї не говорили з таким пафосом, як тепер на каналах Медведчука. Володимир Кацман пропонував відзначати перемогу протягом усього травня. Олена Бондаренко переконувала: «9 мая — это для нас СВЯТОЙ, СВЯЩЕННЫЙ, САКРАЛЬНЫЙ символ. Для нормального здорового украинца, который действительно живет памятью своих дедов, памятью своей крови, памятью своего рода». Мабуть, нормальні українці все ж живуть своїми життями, а не пам’яттю 75-річної крові. В інший час поплічниця Януковича розповідала, що 8 травня — для «пораженцев», що захід хоче стерти нашу історичну пам’ять і, взагалі, що українцям подають тільки один вимір історії. Остання заява популярна серед людей Медведчука і звучить особливо цинічно, адже вони самі повністю відкидають будь-які інші трактування історичних подій. Особливо українські. Володимир Кацман, наприклад, жалівся, що через державну пропаганду колаборантів виростають люди, які нехтують журналістськими стандартами. Сказала людина, що досі представляється журналістом, хоча офіційно працює в «ОПЗЖ».

На ZIK розповіли, що в Україні багатьох обурюють дії влади стосовно 9 травня. І показали лише Вадима Рабіновича. В ефірі «112» нагадали, як Вадим Рабінович умикав у Верховній Раді радянські військові пісні. Мабуть, в «ОПЗЖ» вважають, що ці звуки приваблюють їхній електорат. У шоу «Протистояння» на NewsOne розповідали про «вєчную пабєду, вєчную жертву, вєчний подвіг», спільну пострадянську перемогу та плювання на могили ветеранів. Андрій Лесик сказав, що 9 травня — головне свято в його серці. Сподіваємося, він нагадує про це дружині на кожну річницю весілля. Також на програмі розказали, що під час Другої світової війни робив Сорос. І процитували, що про українське 9 травня думають у Росії. Узагалі, українцям мало би бути все одно, як там агресор ставиться до нашої культурної політики. Тим паче, що канали Медведчука активно виступають проти «зовнішнього втручання». Але, очевидно, в «русском мірє» всі єдині.

Інші цікаві цитати тижня

На честь 8 березня телеканал NewsOne вирішив випустити спеціальний епізод «Шоу Шелеста» про жінок у політиці. Можливо, це була найгірша година в історії каналу. Починаючи від теми програми «Жінки на політичній арені: усі за та проти» (які можуть бути проти?!) і закінчуючи запитаннями ведучого: «Як ви думаєте, що забули жінки у політиці?» Начебто цього було замало, в ефір випустили також Іллю Киву. Сексист зі стажем заявив, що жінки заговорили про гендерну рівність, коли чоловіки перестали їх захищати. Потім сказав, що «парламент разукрашен женщинами». І для повного комбо нагадав про виховання дітей. На прохання не знецінювати жінок Кива відповів «методичками Сороса» й тим, що це «гомосексуалісти» навчили жінок кричати про рівність. Здавалося б, така доза тупості може вбити будь-яку програму. Але «Шоу Шелеста» й без цього було безпросвітно тупим. Місцева псевдопсихологиня переконувала, що жінки мають на одну хромосому більше. Світлана Крюкова зі «Страны.ua» зізналася, що всього в житті добилася через «цепочку» чоловіків. Тут навіть жарти зайві. Крім цього, Крюкова назвала будь-яку сильну жінку «продуктом производства» чоловіка. Псевдопсихологиня розповіла про інтуїцію та енергетику. Ведучий запитав, навіщо берегиням політика. А закінчилося все квітами для прекрасних дам. Мабуть, так би й виглядало 8 березня, якби людство ніколи не покинуло печер.

На телеканалі «112» Андрій Пальчевський обурився, що в «його програму» (узагалі-то, це він був у гостях шоу «Соло») вставили включення із Нестором Шуфричем. Майбутній кандидат у мери Києва прямо сказав, що не хоче ні з ким асоціюватися й не згоден із усім тим, що робить Шуфрич. Тут можна побачити весь стратегічний геній Пальчевського: після років ексклюзивного піару на каналах «ОПЗЖ» він нарешті вирішив відмиватися від зв’язків із «ОПЗЖ» в ефірі каналу «ОПЗЖ».

На токшоу «Протистояння» 6 березня (якого чомусь немає на ютубі) ексрегіоналка Олена Бондаренко підряд заявила, що хоче мати право на власне ставлення до Другої світової війни, але також хоче, щоб у студіях було менше опонентів із протилежними думками. Яка багатогранна боротьба за свободу слова.

Христина Чернега 6 березня почала своє шоу «П’ята колонка» на Прямому з того, що хоче бути «трохи сукою». Ну добре.

«Еспресо» перейшло на новий рівень піару Порошенка й розкритикувало Володимира Зеленського за невдалий знімок із послами G7. Ведучий за кілька хвилин есклалував розміщення Андрія Єрмака по центру фото до «дійдемо до Євразійського Союзу з Росією, дійдемо до скасування безвізу, Угоди про асоціацію, дійдемо до того, що Зеленський буде з Путіним зустрічати 9 травня у Москві?»

Віктор Чорний із «ОПЗЖ» в ефірі ZIK згадав свою стратегію повернення окупованих територій: «Давайте мы, депутаты, возьмем соберемся и поедем туда, выйдем в Донецке на площадь Ленина й будем говорить с народом. Говорить, что, ребята, давайте мы будем все-таки возвращать Донбасс в Украину, Украину  на Донбасс». Адже самі перехожі в Донецьку, а не влада Росії, вирішують усі мирні процеси.

У «Хронології тижня» В’ячеслав Піховшик дожився до того, що цитував телеграм-канал «Крокодил», відбілював «ОПЗЖ» від критики в інтернеті та розповідав, що «Україна вляпалася у війну». Здається, не лишилося такої роботи, за яку не готовий був би взятися «солдат революції».

7 січня на глядачів каналу «112» чекали «Аншлаг» та концерт Михайла Поплавського. За шо?

У рубриці «коронавірус тижня» змагалися: Ігор Лапін (Прямий) із заявою, що коронавірусом влада відволікає увагу від змін у уряді; Артем Овдієнко із припущенням, що вся законодавча, виконавча та президентська влада в Україні вже хвора коронавірусом; Дмитро Співак із пропозицією заманювати туристів в Україну, поки в Європі лютує хвороба.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY