detector.media
18.03.2020 18:52
В Азербайджані викраденого та засудженого журналіста Мухтарли випустили на свободу
В Азербайджані викраденого та засудженого журналіста Мухтарли випустили на свободу
У 2018-му його засудили до шести років позбавлення волі.

17 березня Афган Мухтарли вийшов на свободу, пише «Радіо Свобода» з посиланням на Комітет захисту журналістів.

Того ж дня журналіст вирушив до Німеччини, де живе його дружина.

Нагадаємо, Афган Мухтарли і його дружина Лейла Мустафаєва в 2015 році втекли з Азербайджану до Грузії, оскільки не почувалися у безпеці. У травні 2017 року Мухтарли зник у Тбілісі. Наступного дня виявилося, що він перебуває у слідчому ізоляторі в Баку (Азербайджан). Йому висунули підозру в незаконному перетині кордону і контрабанді.

Сам журналіст розповів, що його викрали невідомі й привезли його на кордон між Грузією й Азербайджаном. Там йому запхнули в кишеню 10 тисяч євро. Правозахисні організації оцінили суд над журналістом як спробу придушити свободу слова в країні.

У МВС Грузії стверджували, що не знають, як саме журналіст перетнув кордон. Грузинська опозиція вимагала відставки високопоставлених грузинських силовиків через викрадення журналіста, стверджуючи, що рішення про викрадення Мухтарли відбулося у співпраці з азербайджанськими спецслужбами. Влада Грузії це заперечувала. Однак після інциденту були звільнені керівники контррозвідки і прикордонної служби Грузії.

У ПАРЄ закликали Азербайджан звільнити викраденого журналіста Мухтарли. Європейський суд з прав людини присвоїв справі Афгану Мухтарли пріоритетний статус.

26 жовтня 2017-го викрадений у Грузії азербайджанський журналіст Мухтарли отримав премію імені Шеремета.

12 січня 2018-го Афгана Мухтарли засудили до шести років позбавлення волі за звинуваченням в незаконному перетині кордону, контрабанді та опорі представникові влади. Сам Мухтарли не визнав провину.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY