detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
16.03.2020 17:52
Суд виправдав зятя ексзаступника голови МВС, якого підозрювали в нападі на журналістів Bihus.Info (ДОПОВНЕНО)
Суд виправдав зятя ексзаступника голови МВС, якого підозрювали в нападі на журналістів Bihus.Info (ДОПОВНЕНО)
Києво-Святошинський районний суд Київської області 16 березня виніс виправдувальний вирок зятю колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря – Олегу Поліщуку, якого підозрювали в нападі та пограбуванні журналістів програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Про це повідомляє Bihus.Info.

ДОПОВНЕНО: Керівник проєкту Bihus.info Денис Бігус у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що наразі проводить консультації з юристами щодо того, чи подавати апеляційну скаргу на це рішення суду. 

Журналістка Надія Бурдей розповіла «Детектору медіа», що суддя Владислав Лисенко свідомо підіграв підозрюваному: «Виходячи з вироку, який він виніс, то сьогодні, у разі нападу на знімальну групу – журналісту необхідно довести, що нападник усвідомлює, що нападає на журналіста. Відео нападу, на якому оператор з професійною технікою – недостатньо. Також недостатньо і заяви про те, що ви представились журналістом і показали посвідчення. Натомість, судді виявилось достатньо заяви підозрюваного про те, що він не знав, що нападає на журналістів».

Вона уточнила, що суд постановив, що в діях підозрюваного відсутній склад злочину щодо перешкоджання журналістській діяльності, оскільки він нібито не передбачав суспільно-небезпечних наслідків від своїх дій.

Нагадаємо, 28 квітня 2015 року біля будинку тоді ще заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря невідомі напали на знімальну групу антикорупційного проєкту «Наші гроші». Нападники побили оператора, розтрощили техніку та втекли з місця інциденту. Тоді телеканал ZIK, на якому виходила прогарма, повідомляв, що напад здійснили зять Сергія Чеботаря Олег Поліщук і власник автомобіля, на якому здійснювався напад, Сергій Гаврилко.

За фактом нападу на журналістів проекту «Наші гроші» було відкрито два кримінальних провадження - за статтею 186 частиною 2 («Грабіж, поєднаний з насильством», через викрадення у журналістів відеокамери та відеореєстратора), а також за статтею 171 частиною 1 («Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). Згодом прокуратура Києво-Святошинського району визнала постраждалими журналістів проєкту «Наші гроші» Надію Бурдей та оператора Максима Шелеста.

Досудове розслідування цієї справи тривало два роки. У 2016 році слідчий Ірпінського відділу поліції Нацполіції Сергій Захарченко виніс постанову про закриття справи через відсутність складу злочину у діях зятя Чеботаря. Але потерпілим – журналістам «Наших грошей» постанову про закриття поліція не надіслала. Пізніше з’ясувалось, що слідчий Захарченко не закривав справу і нічого не підписував. За фактом підробки його підпису на постанові про закриття справи 30 січня 2017 року було відкрите ще одне кримінальне провадження.

У лютому 2017 року справу щодо побиття журналістів передали до суду. У суді справу розглядали ще майже рік. 7 лютого 2018 року журналістка програми антикорупційних розслідувань Надія Бурдей дізналася про закриття справи щодо нападу на їх знімальну групу на підставі копії постанови, яку слідчий Сергій Захарченко, згідно матеріалам службового розслідування, не підписував.

21 лютого журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» та Ірпінський відділ Києво-Святошинської місцевої прокуратури подали до суду апеляційну скаргу у справі.  

21 березня 2018 року Апеляційній суд Київської області скасував ухвалу про закриття справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, пограбування і побиття журналістів програми «Наші гроші». Справу повернули до Києво-Святошинського суду, який 7 лютого 2018 року її закрив.

Фото: Bihus.Info

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY