detector.media
15.03.2020 12:18
Маріупольска міськрада відмовилась називати журналістам свої зарплати та погрожує судом
Маріупольска міськрада відмовилась називати журналістам свої зарплати та погрожує судом
Міська рада Маріуполя двічі відповіла не по суті на запити редакції сайту 0629.com.ua. Редакція повідомила на сайті про відмову чиновників називати свої зарплати, через це міськрада хоче позиватись до видання.

На історію звернув увагу Інститут масової інформації.

Як зазначається на сайті 0629.com.ua, 15 січня журналістка видання Альона Калякіна надіслала до міськради Маріуполя перший запит. У ньому йшлось про розмір заробітної платні, премій та надбавок керівництва та інших співробітників міськради у 2019 році.

У відповіді журналістка не отримала інформації по суті питання. Але заступниця міського голови Лілія Ткаченко надала виписку з рішення міськради «Про внесення змін до рішення міської ради "Про затвердження Положення про преміювання працівників виконавчих органів Маріупольської міської ради"».

Редакція повідомила читачам, що чиновники відмовились називати свої реальні зарплати. Через це Лілія Ткаченко пригрозила журналістам судом. Вона зазначила, що для відповіді на запит її потрібно звертатися в податкову, щоб не було розбіжностей між цифрами в бухгалтерії та в деклараціях. 

28 січня журналістка 0629.com.ua відправила другий запит. Міськрада відповіла на нього лише 12 березня. У відповіді була повторно надана попередня виписка з рішення міськради. Також наводилася відповідь від Головного управління Державної податкової служби Донецької області, у якій йшлося, що вони «не мають правових підстав для надання запитуваної інформації», тому що такі відомості нібито порушують права на захист персональних даних фізичних осіб.

«До першого запиту були претензії, що він написаний від імені журналіста, а треба було від імені фізособи. Ну ок, переписали. Все одно результат був таким саме. Ситуація абсурдна, тому що до кінця березня всі заповнять декларації, і ми все одно дізнаємося ці відомості», - розповіла редакторка мережі міських сайтів, і зокрема 0629.com.ua, Ганна Мурликіна.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що інформація про чиновників міської ради та міського голови не є інформацією з обмеженим доступом

При цьому юрист послався на частину третю статті 5 Закону України «Про захист персональних даних», згідно з якою «3. Персональні дані, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, оформленій за формою і в порядку, встановленими Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», не належать до інформації з обмеженим доступом, крім відомостей, визначених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY