detector.media
13.03.2020 10:52
Комітет захисту журналістів назвав топ-10 країн із найжорсткішою цензурою
Комітет захисту журналістів назвав топ-10 країн із найжорсткішою цензурою
Комітет захисту журналістів 12 березня оприлюднив перелік із 10 країн із найжорсткішою цензурою, які використовують різні тактики – від ув'язнення та репресивних законів до обмеження доступу до інтернету та соціальних мереж.

Про це повідомляється на сайті CPJ.

«Ці 10 країн заперечують міжнародні стандарти, забороняючи чи жорстко обмежуючи незалежні ЗМІ та залякуючи журналістів ув’язненням, цифровим та фізичним шпигунством та іншими формами цькування. Поширена й самоцензура», – йдеться в повідомленні.

Найжорсткіша цензура, за даними CPJ, в Еритреї; у трійку також виходять Північна Корея та Туркменістан. У цих країнах ЗМІ служать «рупором держави», а будь-яка незалежна журналістика ведеться із заслання.

«Інші країни в списку використовують комбінацію тактик, таких як цькування та свавільне затримання, а також шпигунство та цілеспрямоване хакерство, щоб придушити незалежну пресу. Саудівська Аравія, Китай, В'єтнам та Іран особливо вміло практикують дві тактики – ув'язнення й цькування журналістів та їхніх сімей, а також займаються цифровим моніторингом та цензурою інтернету та соціальних мереж», – йдеться в повідомленні.

До антирейтингу, розміщеного на сайті CPJ потрапили:

  1. Еритрея 
  2. Північна Корея
  3. Туркменістан
  4. Саудівська Аравія  
  5. Китай
  6. В’єтнам
  7. Іран
  8. Екваторіальна Гвінея
  9. Білорусь
  10. Куба

Нагадаємо, 11 березня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders) до Всесвітнього дня боротьби з кіберцензурою оприлюднила список 20 найгірших «інтернет-хижаків» 2020 року, які загрожують свободі ЗМІ. До нього увійшли як посадовці та держустанову, так і приватні компанії.

Фото: CPJ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY