detector.media
06.03.2020 10:30
В Україні зафіксували 18 випадків порушень свободи слова за лютий – ІМІ
В Україні зафіксували 18 випадків порушень свободи слова за лютий – ІМІ
В Україні за лютий 2020 року зафіксували 18 випадків порушень свободи слова, з них 13 –стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 6 березня.

Найбільше порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання професійній журналістській діяльності» – вісім.

Експерти ІМІ також зафіксували зростання кількості нападів на журналістів – чотири – порівняно із січнем (один). Зокрема, напад, який демонструє ставлення правоохоронців до журналістів, стався в смт Нові Санжари (Полтавська область): силовик напав ззаду та повалив регіонального кореспондента телеканалу НТН Володимира Непийпива, який висвітлював акцію мешканців селища проти приїзду евакуйованих з Китаю.

Про перешкоджання та вибірковість у запрошеннях на заходи за участю президента Володимира Зеленського повідомила журналістка «Радіо Свобода» Власта Лазур. За її словами, редакцію не запросили на захід в Укравтодорі за участю президента, тоді як інші медіа отримали такі запрошення. Вона спробувала потрапити на захід без запрошення, проте їй не вдалося.

Закритість щодо журналістів виявляє також місцева влада, як це сталось у Полтаві та Миколаєві. Зокрема, у Полтаві журналістів телеканалу «ІРТ-Полтава» та газети «Полтавський вісник» не пустили на засідання погоджувальної ради голів депутатських фракцій, яке відбувалося в міській раді. А миколаївські журналісти звернулися до правоохоронних органів через те, що голова облдержадміністрації Олександр Стаднік та посадовці ОДА не допустили їх до участі в зустрічі з представниками газет.

Також ІМІ зафіксував порушення в інших категоріях – юридичний тиск (три) та по одному випадку погроз, кіберзлочину та стеження.

«Про стеження заявили журналісти "Слідства.Інфо", які працювали над фільмом-розслідуванням "Король контрабанди" про українського бізнесмена Вадима Альперіна. Про тиск із боку поліції заявила редакція Bihus.Info, яка розслідує статки керівництва Національної поліції. Редакція заявила, що поліція порушила кримінальне провадження і допитує їхніх журналістів саме через це розслідування», – йдеться в повідомленні.

Крім того, у лютому відбувся обшук в приміщенні редакції програми «Секретні матеріали» (канал «1+1») та за місцем проживання трьох журналістів телеканалу. У СБУ повідомили, що обшуки пов’язані з розслідуванням справи щодо незаконного прослуховування тоді ще прем'єр-міністра України Олексія Гончарука і не стосуються діяльності каналу. Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання в діяльність медіа, а 1+1 – співпрацювати з правоохоронними органами.

Порушення сталися в дев'яти регіонах країни. Лідером серед регіонів є Київ та область – шість випадків, далі йде Херсонщина з трьома випадками та Полтавщина і Чернігівщина (по два випадки), в інших областях – по одному випадку.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував загалом 37 випадків порушень свободи слова: перешкоджання – 14 випадків, побиття – п'ять, погрози та кібератаки – по чотири випадки і два випадки обмеження доступу.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці «Барометр свободи слова». Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.  Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Нагадаємо, в Україні за січень 2020 року зафіксували 19 випадків порушень свободи слова, з них 11 –стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Фото: thefire.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY