detector.media
Сергій Костинський
02.03.2020 19:27
Чому я не підтримав переоформлення ліцензії UATV та створення каналу «Дом»

Сьогодні, на екстразасіданні Національної ради, я не підтримав переоформлення ліцензії державному телеканалу іномовлення UATV English - утримався в питанні фактичного створення телеканалу для тимчасово окупованих територій ДОМ.

Так, все правильно, згідно наданих документів - ДОМ, а не ДІМ.

Спробую пояснити свою позицію і це рішення, яке для мене, як людини, яка опікується питаннями національної безпеки в інформаційній сфері, було доволі непростим.

1. Екстренна презентація телеканалу ДОМ, яка мала місце сьогодні в Укрінформі та позачергове засідання Національної ради, яке відбулося сьогодні майже одночасно, наскільки розумію, були спровоковані публікацією Детектор медіа від 27 лютого про те, що Міністерство культури "проспало" запуск мовлення телеканалу 1 березня.

До речі, Міністерство культури "проспало" анонсовані дедлайни вже вдруге. Вперше керівництво Міністерства обіцяло запуск телеканалу в лютому, що дозволяє говорити про певний бардак із таймінгом в роботі МінКульту?

1. Документи на переоформлення ліцензії та дозволів на тимчасове мовлення телеканалу UATV (ДП "Мультимедійна платформа іномовлення"), в частині зміни назви на ДОМ та зміни програмної концепції, надійшли до Національної ради лише в цю п’ятницю - 28 лютого, тобто, наступного дня після публікації Детектора медіа.

2. Також в п’ятницю, 28 лютого, в Національній раді "виникла" пропозиція провести позачергове засідання про переоформлення ліцензії в ДП «Мультимедійна платформа іномовлення» (зміна логотипа UATV на ДОМ та зміна програмної концепції) в понеділок – 2 березня.

Що можу сказати?

Дякуючи інтернет-виданню Детектор медіа, яке тримає на контролі ситуацію в сфері інформаційної політики, Міністерство культури, молоді та спорту майже встигло формально виконати свою обіцянку перед суспільством. Хоча, гадаю, ні.

***

Так чому утримався під час голосування?

1. Не хочу голосувати за «кота в мішку».

Всі члени Національної ради, які своїм рішенням мали дати життя цьому телеканалу, не були завчасно ознайомлені з його концепцією, з контентом.

Національна рада взяла на себе відповідальність, але за що саме – незрозуміло.

2. Не хочу голосувати в «турборежимі».

Проєкти рішень, за які ми мали проголосувати сьогодні о 16:00, були надіслані членам Національної ради о 15:12, тобто менше ніж за 40 хвилин до початку засідання, що є неприйнятним для ухвалення свідомого рішення.

3. Вимагаю поваги до Національної ради зокрема в такі відповідальні для країни моменти.

Під час екстразасідання були відсутні керівники ДП «Мультимедійної платформи іномовлення» або Міністерства культури, молоді і спорту, щоб презентувати телеканал та відповісти на запитання членів регуляторного органу.

Подібні важливі рішення вимагають присутності на засіданні керівництва телеканалу, а не заступників керівників департаментів, як це було насправді.

Чому це важливо?

Тому що юристи – представники ДП «Мультимедійна платформа іномовлення», які були присутні на засіданні Національної ради, наскільки пам'ятаю, наговорили маячні, яка лише дезорієнтувала членів Національної ради:

Зрозуміло, що це є повна дурня. Але як голосувати за запропонований проєкт рішення, якщо представник нового державного телеканалу у відповіді на запитання членів Національної ради говорять дурню?

Питання риторичне.

***

Тепер про моє особисте ставлення до ситуації із перетворенням UATV на ДОМ.

Мені безкінечно жаль, що проєкт Міністерства інформаційної політики – державний телеканал іномовлення UATV, на якому працювала велика професійна полінаціональна команда - арабська, англійська, російська, українська і кримськотатарська редакції - над створенням якого також працював ще у 2015 році та упродовж наступних років супроводжував розвиток цього проєкту як член Національної ради, сьогодні остаточно був закритий Міністерством культури, молоді і спорту.

Мені безкінечно жаль, що український контент державного мовника UATV тепер не буде доступним в країнах Азії, Америки та Європи а ні в ефірі, а ні в кабельних мережах.

Декілька років тому ми разом з Юрієм Стецєм, Артемом Біденком та Людмилою Березовскою вели офіційні перемовини з Міністерством інформації Республіки Білорусь про мовлення UATV на території білоруської держави.

Ці перемовини були успішними - українське державне іномовлення з'явилося в кабельних мережах Білорусі.

Що маємо зараз?

Наскільки розумію, цього телеканалу в Білорусі тепер не буде. Але, наприклад, білоруський державний телеканал Білорусь24 продовжить мовлення в кабельних мережах України, тому що це важливо для Республіки Білорусь.

Мені безкінечно жаль, що інформаційне мовлення (інформаційно-аналітичні, публіцистичні, культурно-мистецькі, науково-просвітницькі передачі) на новому телеканалі ДОМ тепер складатиме, відповідно до переоформленої ліцензії, лише 1 годину на добу замість майже 23 годин.

І 23 години тепер складе трансляція розважального контенту.

UATV відрізнявся якісним, об'єктивним та збалансованим інформаційним продуктом. Тепер про це можна, сподіваюся тимчасово, забути.

***

Про фактичний запуск телеканалу ДОМ.

Окремо мушу зазначити, що сьогодні відбулася лише частина формальної процедури.

Телеканалу все одно потрібно звернутися до Національної ради за отриманням НОВИХ дозволів на тимчасове мовлення, завдяки яким він зможе нарешті почати мовлення в напрямку тимчасово окупованих територій.

Насправді неодноразово попереджав представників Міністерства культури, молоді і спорту про те, що вчасний запуск телеканалу для тимчасово окупованих територій потребує завчасного перепланування мовлення в державній мережі цифрового мовлення в Донецькій, Луганській і Херсонській областях, яку ми зараз добудовуємо.

Для чого?

Для того, щоб оператор телекомунікацій - Концерн РРТ - зміг змінити модуляцію окремих передавачів і, відповідно, забезпечити поширення сигналу на частину тимчасово окупованих територій.

Тому процес повноцінного запуску мовлення телеканалу ДОМ на тимчасово окуповані території ще попереду.

Окремо, користуючися можливістю, вчергове нагадую Міністерству культури та КРРТ про те, що цифрове мовлення нового телеканалу на територію Криму потребує додаткової закупівлі ще 2-3 цифрових передавачів. Прискорюйтеся.

***

Не подумайте, що я проти подібного проєкту.

Навпаки, я підтримую ідею створення на базі Мультимедійної платформи іномовлення спеціальних телеканалів і радіостанцій для тимчасово окупованих територій.

Говорю про це в професійному середовищі дуже і дуже давно.

Зараз на лінії розмежування на сході та на півдні - на межі з Кримом - працюють в основному приватні телеканали і радіостанції, а також програми Суспільне мовлення.

Під час війни неможливо покладатися лише на приватних мовників і Суспільне мовлення - в них свої цілі і свої місії, а держава повинна виконувати свою місію, свою інформаційну роботу.

Саме тому Національна рада та Міністерство інформаційної політики 4 роки тому підтримали проєкт Міністерства оборони про створення державної військової радіостанції "Армія FM".

Всі останні роки ця радіостанція виконує державні завдання вздовж лінії розмежування та на межі з Кримом.

Але моя думка щодо телебачення для тимчасово окупованих територій полягає в тому, щоб:

Це є різні напрямки, різні концепції інформаційної роботи, різні завдання.

Але поки що маємо те, що маємо.

Розумію, для того, щоб втілювати довгострокові стратегічні, а не тактичні, візії потрібен якісний державний менеджмент.

Сподіваюся, це питання недалекого майбутнього.

Уперше опубліковано на Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY