detector.media
28.02.2020 18:00
Кодування на супутнику: президент і медіагрупи домовилися про запуск некодованих версій каналів і розширення цифрового покриття
Кодування на супутнику: президент і медіагрупи домовилися про запуск некодованих версій каналів і розширення цифрового покриття
Володимир Зеленський зазначив, що РНБО має можливість запровадити мораторій на кодування супутникового сигналу телеканалів, але це не вирішить усього спектру проблем

Президент України Володимир Зеленський обговорив з керівництвом провідних українських медіагруп проблеми, які виникли після початку кодування чотирма медіагрупами супутникового сигналу їхніх телеканалів. Про це йдеться в повідомленні пресслужби президента.

Сторони домовилися про запуск некодованих міжнародних версій головних каналів, розширення покриття цифровим ефірним телебаченням, запуск соціальних пакетів супутникового ТБ з мінімальною абонплатою.

Деталі досягнутих домовленостей:

1. До 4 березня 2020 року провайдеру ефірного цифрового телебачення «Зеонбуд» запропонували змінити модуляцію цифрового сигналу, що має розширити покриття цифровим телебаченням на території держави та полегшити доступ населення до телемовлення.

2. До 16 березня 2020 року медіагрупи повинні забезпечити запуск незакодованих супутникових міжнародних версій своїх загальнонаціональних телеканалів і таким чином знову зробити телебачення доступним для українських громадян. «Ми дуже хочемо, щоб це справді була міжнародна версія. Ми вас дуже просимо, щоб це була виважена міжнародна версія і з пріоритетним контентом», – наголосив Володимир Зеленський.

3. До 1 травня 2020 року «Зеонбуд» має забезпечити встановлення цифрових передавачів у 47 населених пунктах України відповідно до раніше взятих зобов’язань. Крім того, оператор повинен модернізувати наявні антенно-фідерні системи для всіх прикордонних територій.

4. Супутникові платформи Xtra TV та Viasat (належать «Медіа Групі Україна» та «1+1 медіа», відповідно) мають розробити соціальні пакети супутникового телебачення з мінімальною абонплатою для соціально незахищених верств населення. Таким чином ці громадяни отримають можливість переглядати закодовані телеканали.

5. Рада національної безпеки і оборони України буде залучена для координації зусиль з медіагрупами щодо боротьби з порушеннями авторського права. Секретар РНБО має проконтролювати виконання всіх домовленостей.

На зустрічі Володимир Зеленський наголосив, що кодування телеканалів на супутнику стосується не лише бізнесу медіагруп, а й стратегічного захисту інформаційної безпеки України. Внаслідок кодування сигналу не всі українці можуть вільно переглядати понад 20 головних телеканалів.

«Ми маємо просто безліч листів і тисячі дзвінків у Офіс Президента з тим, що українці не можуть отримати цей сигнал через кодування і не мають можливості дивитися українські телеканали. Особливо це стосується регіону вздовж контактної лінії та тимчасово окупованих територій», – сказав Володимир Зеленський.

За словами президента, внаслідок цього альтернативою там стало російське телебачення. «Ми приїхали туди, побачили, що і російське радіомовлення, і телебачення є не лише на тимчасово окупованих територіях. Воно має дуже потужний сигнал і на контрольованих територіях. Крім того, тоді вони «глушили» наш сигнал військовою апаратурою. А зараз, мені здається, навіть не потрібно використовувати технічні засоби та гроші, щоб глушити, – ви самі відключилися», – заявив глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що РНБО має можливість запровадити мораторій на кодування супутникового сигналу телеканалів, але це не вирішить усього спектру проблем. «Ми хочемо зараз знайти вихід із цієї ситуації. У нас завдання дуже просте: щоб люди мали можливість дивитися саме українське телебачення, особливо на тих територіях, до яких ми зараз не маємо іншого доступу, крім інформаційного», – підкреслив він.

У результаті зустрічі сторони дійшли перелічених вище домовленостей.

На фото пресслужби президента видно, що на зустрічі були присутні президент Володимир Зеленський, заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, президент StarLightMedia Олександр Богуцький, виконувачка обов’язків генерального директора ТОВ «Зеонбуд» Ірина Аляб’єва, секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов, гендиректор і голова правління «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук, голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, президент групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко, директор «Медіа Групи Україна» Євген Бондаренко, головний юрист «Інтер медіа груп» Тарас Прозоровський і генеральний директор компанії «Торсат» (дистрибутор «Інтер медіа груп») Денис Васянович.

Нагадаємо, чотири найбільші медіагрупи – StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – закодували сигнал своїх 22 каналів на супутнику в ніч із 28 на 29 січня. Що робити, щоб і надалі дивитись канали українських медіагруп, читайте в матеріалі «Все пропало! Українські канали кодуються на супутнику, що робити?».

21 лютого Верховна Рада підтримала запит народного депутата Миколи Задорожнього до президента України щодо запровадження мораторію на кодування українських каналів на супутнику.

Холдинги «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» публічно виступили проти мораторію та пояснили, чому вважають його недоцільним.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики обговорює можливість зобов'язати телеканали мати міжнародні версії на супутнику. Нагадаємо, що міжнародні версії своїх каналів на супутнику вже мають медіагрупи «Інтер» («Інтер+») і «1+1» («1+1 International»), а «Медіа Група Україна» має міжнародні версії в зарубіжних ОТТ-сервісах (Ukraine 1/Ukraine 2 і NLO TV 1/NLO TV 2).

«Детектор медіа» зібрав думки експертів, як подолати негативні наслідки кодування телеканалів на супутнику.

Фото: пресслужба президента

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY