detector.media
Борис Бахтєєв
28.02.2020 15:40
Нові Санжари: що мусило бути, й чого не було

Коли тільки почали надходити перші звістки про те, що натовп у Нових Санжарах блокує проїзд евакуйованим із Китаю, призначеним на карантин, стало очевидно: відбувається подія аж ніяк не локального масштабу. Коли почали надходити новини про агресивність новосанжарського натовпу, а тим паче про каміння в автобуси, стало ще очевиднішим: подія, можливо, є віховою. Й неодмінно набуде всесвітнього розголосу в медіа різних країн. Це буде такий негатив для образу України, який закарбується у свідомості й пересічних громадян, і політиків в усьому світі. А отже, справить потужний вплив на ставлення до України й її сприйняття у світі.

Від самого початку було очевидним: треба діяти, й діяти негайно.

Що зробили б у подібній ситуації в будь-якій країні, де інститут репутації є не порожнім звуком? Усі політичні лідери — владні й опозиційні — виступили б зі зверненнями, закликали би припинити насильство й роз'яснили б, чому. Бо натовп — це представники їхнього електорату.

Просто відомі й авторитетні політики негайно зробили б те саме. Й доклали б усіх зусиль, щоби їхні звернення й заклики здобули якнайширше поширення. Те саме негайно зробили би просто авторитетні люди, що користуються суспільною довірою.

Можливо, чимало з них не обмежилися б заявами, а негайно виїхали б до Нових Санжар, щоби особисто вгамовувати натовп. Діяли б. Не вираховуючи, як це відіб'ється на їхньому політичному рейтингу. Не стаючи в позу “а я поза політикою”. Діяли б як люди з розумом і душею, а не як бездушні функції, корисливі й цинічні.

Коли ж виникли великі підозри, що заворушення було кимось інспіровано, й що, можливо, ці події є актом російської гібридної війни — жодних сумнівів, як діяти, в наших небожителів не мало б залишитися.

Наші ж лідери думок залишилися в позиції “на дивані в соцмережах”.Для них новосанжарська ганьба — це була просто “цікава движуха”, яку тепер можна досхочу обсмоктувати в соцмережах. Тобто, по суті, у своєму замкненому колі.

Оце й був іспит на демократичну зрілість. Оце й був іспит на публічну комунікацію. Провалений іспит.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY