detector.media
Наталія Данькова
27.02.2020 12:30
Детектор телерейтингів: прорив «ПлюсПлюса» та святкові марафони
Детектор телерейтингів: прорив «ПлюсПлюса» та святкові марафони
Після початку мовлення в цифровому ефірі «ПлюсПлюс» потрапив до десятки найрейтинговіших телеканалів.

Січень на українському телебаченні – особливий період. Він є своєрідним трампліном від святкового програмування до початку нового сезону, який зазвичай стартує в лютому-березні. Лише ближче до кінця місяця в ефір повернулися політичні ток-шоу (на «Україні» та ICTV) та вийшли перші прем’єри («Голос країни», «1+1»). Цього року в січні зросли рейтинги та активність рекламодавців (однак не в усіх медіагруп), а також оновився склад першої «десятки» найрейтинговіших телеканалів. Кому в січні щастило найбільше – читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції місяця: 

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у січневому огляді порівнюємо з груднем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні січня: 1-й тиждень (1-5 січня), 2-й тиждень (6-12 січня), 3-й тиждень (13-19 січня), 4-й тиждень (20-26 січня ), 5-й тиждень (27-31 січня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

На лідерській позиції рік розпочав канал «1+1». Найбільше зниження показників у січні продемонстрували канали StarLightMedia – СТБ та ICTV. А от наростити частку вдалося Новому каналу, який випередив СТБ і зайняв четверту позицію.

Найбільше частка виросла в каналу «ПлюсПлюс», який потрапив до десятки найрейтинговіших телеканалів, витіснивши з неї «Ентер-фільм» та НЛО TV (ці канали торік у різний період входили в десятку). Такий стрімкий злет дитячого каналу групи «1+1» зумовлений початком його мовлення в цифровому ефірі з 1 січня. Адже наприкінці 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила каналам «1+1 медіа» – «ПлюсПлюс» і УНІАН – помінятися логотипами і програмними концепціями. Фактично ж відбувся обмін мережами каналів.

За аудиторією «18+» лідером є канал «Україна». А найбільше падіння мали «1+1», СТБ та ICTV. У десятку входять НТН та «Ентер-фільм». На кінець січня (ніч з 28 на 29 січня) припало кодування каналів медіагруп на супутнику. Внаслідок нього найбільше втрат медіагрупи зазнали саме за широкою аудиторією. Тоді як за комерційної їм вдалося втримати свої показники. Однак результати кодування найкраще розглядати за підсумками лютого.

Очевидних змін у статево-віковому профайлі аудиторії в порівнянні з груднем не відбулось. Аудиторія «України» перетинається з СТБ, «Інтера» – з «1+1», ТЕТа – з Новим, «UA: Першого» – з НТН.

У топі найкращих програм знову переважають трансляції «Плюсів». Більшість із них – новорічні. Показники гумористичних шоу «Вечірній квартал» («1+1») та «Дизель-шоу» (ICTV) майже зрівнялися. До топу потрапили також кінопоказ Нового та серіал і новини «України».

«1+1»

«1+1» розпочинає рік на позиції лідера. У січні канал змінив свої основні праймові лінійки: замість гумористичних серіалів та вертикальних проєктів туди зайшли концерти та кінопоказ. Подеколи кінопоказ канал розміщував досить оригінально: тиждень «Льодовикового періоду», тиждень «Міцного горішка», тиждень «Форсажу». Однак така святкова сітка мала мінливий успіх. З віддаленням від свят знижувалися показники прайму «Плюсів».

В останній тиждень січня в ефір повернулася лінійка вертикальних проєктів: «Гроші», «Весілля наосліп», «Світ навиворіт» та «Право на владу».

Відповідно, топ каналу та й усіх програм на телебаченні в січні очолила «Ніч суперхітів», яка вийшла 1 січня. Традиційно в топі ТСН, «Вечірній квартал» та Володимир Зеленський (на цей раз звернення 11 січня з приводу збиття літака МАУ в Ірані).

«Україна»

Телеканал «Україна», на відміну від «1+1», святкове прорграмування лишив у сітці лише на тиждень, коли замість серіалів виходили концерти, шоу та кінопоказ. Однак вже з другого тижня січня в ефір повернулося ток-шоу «Говорить Україна» та серіали. Спершу вийшла «Ангеліна» і підняла частку слоту. Після неї в сітку зайшов «Жіночий лікар». Цей серіал спершу дещо знизив частку, але згодом наростив показники і навіть потрапив у топ місяця.

Найкращою трансляцією каналу став різдвяний випуск новин «Сьогодні». Щодо решти позицій, то переважно найкращий перегляд мали телевізійні фільми, які канал показує у вихідні та святкові дні.

ICTV

Показники ICTV в січні знижувалися. При цьому канал розпочав з досить високих показників і лідерської позиції в перший тиждень січня. Цього тижня канал поставив у вечірньому праймі о 18.55 кінопоказ, а о 21.15 та 23.15 – «Дизель-шоу». До речі, гумористичний проєкт очолив топ ICTV.

Після цього «Дизель-шоу» перейшло з режиму марафону до трансляції раз на тиждень, а весь вечірній прайм заповнив кінопоказ. А вже на третій тиждень січня канал повернув сітку до звичної схеми: після «Фактів» – вертикальна лінійка власних проєктів («Багач-бідняк», «Громадянська оборона», «Секретний фронт» та «Антизомбі», новини та серіали). В ефір вийшли повтори «Обмани себе», «Шулер» та «У полоні перевертня». Ці зміни призвели до зниження частки прайму.

У каналу досить оригінальний топ: на другій позиції – новорічне привітання Кабінету Міністрів України, яке вийшло вдень 1 січня. Також улюбленим контентом глядачів каналу лишаються російські мультфільми про богатирів, Івана Княженка/Царевича та сірих вовків. Щороку вони набирають показники. Втім, зараз в ефір мультфільми виходять в українському перекладі.

Новий канал

З трійки каналів-флагманів StarLightMedia показники в січні зміг наростити лише Новий канал. І легко можна здогадатися, що саме за рахунок кінопоказу. Канал дібрав казкові історії, які охоче дивляться на свята: «Чаклунка», «Красуня та Чудовисько», «Мисливець та Снігова королева», «Білосніжка та мисливець», «Рапунцель» тощо. Кінопоказ вийшов в усіх трьох слотах вечірнього прайму: 18.30, 21.00 (раніше транслювалися шоу) та 22.50 (раніше транслювався «Будиночок на щастя»). Нова сітка зумовила суттєве зростання показників. Однак лише на перший тиждень.

Майже всі трансляції, які потрапили в топ, вийшли в ефір у перший тиждень січня. У цей тиждень Новий взагалі вийшов на друге місце за комерційною аудиторією, випередивши «1+1» та «Україну». Надалі частка каналу потрохи знижувалася.

СТБ

Програмування каналу в перший тиждень січня було не таким успішним, як у колег по холдингу: Нового та ICTV. СТБ вирішив почати рік з екстрасенсів. І на перший тиждень поставив у вечірньому праймі чотири години «Битви екстрасенсів» (з 18.00 по 22.00), а для того, щоб остаточно «добити» глядачів цією темою о 22.00 транслював серіал про провидицю Вангу «Вангелія». Показники всіх цих слотів переважно знизилися.

Далі канал повернув в ефір новини о 22.00, «Слідство ведуть екстрасенси» – на 17.50, «Один за всіх» – на 18.50. А в серіальні слоти поставив повтори: о 20.00 – «Дочки-матері», а о 22.25 – «Червону королеву». До речі, остання стрічка і при першому показі пройшла на СТБ не надто вдало.

Показники продовжували знижуватись. І зросли лише після того, як у сітку зайшли серіали «Зоя» та «Швабра», які й потрапили в топ. До речі, більшість найрейтинговіших трансляцій на СТБ складають якраз не серіали, а програми. Певно, шоу досі є більш звичним контентом для глядачів каналу.

Також у топі СТБ – чергове звернення Володимира Зеленського від 9 січня у зв’язку з катастрофою літака МАУ в Ірані (звернень президента було кілька, на «1+1» у топі – звернення від 11 січня).

«Інтер»

«Інтер» упродовж січня нарощував показники. Після не надто вдалого для каналу святкового тижня частка поступово зростала. Спершу канал, як і решта, поставив у вечірньому праймі кінопоказ (мікс радянських та західних фільмів) о 18.10 та о 20.35, а також концерти о 22.30. А за тиждень повернув в ефір «Стосується кожного», серіал («Її чоловіки») та «Слідство вели… з Леонідом Каневським». Після серіалу «Її чоловіки», який знизив частку, «Інтер» поставив «Не солодку пропозицію», яка підтягла показники слоту о 21.00 та потрапила на перші позиції в топі. А згодом канал замінив серіал на «Речдок».

Зрештою, більшу частину топу каналу займає «Слідство вели…», яке виходить о 23.00.

Інформаційні канали

Показники Прямого та NewsOne у містах з населенням понад 50 тисяч осіб майже зрівнялися, «112 Україна» зберігає третю позицію. А от у менших містах і селах беззаперечним лідером залишається Прямий. Також у січні досить суттєво зросла частка 5-го каналу та УНІАНу. А показники ZIKа впали.

Суспільний мовник

У січні повернувся біатлон – і нарешті зросли показники «UA: Першого» за всіма аудиторіями. Наприклад, за «4+» частка каналу зросла з 0,54% до 0,92%, а за комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+» – з 0,34% до 0,49%. Біатлон зайняв половину позицій у топі. При цьому глядачі суспільного мовника більш охоче дивилися змагання за участю жінок, ніж чоловіків: наприклад, у перегонах-переслідуваннях або масових стартах.

Окрім біатлону в топі – фільми про диких звірів та художній фільм «Йосип з Назарета», який канал показав на Різдво.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У 2020 році ринок очікує скорочення темпів інфляції на телебаченні, зазначає старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько. «За оцінкою Kwendi Media Audit, середня інфляція на пряму телевізійну рекламу становитиме 38% проти 58% у 2019 році. Зростання цін не стало причиною скорочення активності рекламодавців – навпаки, січень показав +14% у рейтингах порівняно з 2019 роком. Однак це стосується виключно активності на каналах умовного “Альянсу” груп StarLightMedia, “Медіа Група Україна” та “Інтер” (+22% проти січня 2019-го), тоді як канали групи «1+1» показали -6%», – зауважує він.

77% розпроданого в січні рекламного інвентарю припадало на канали «Альянсу», 23% – на канали групи «1+1».

За даними Vizeum Ukraine, серед топ-рекламодавців «Альянсу» лише троє скоротили активність: GlaxoSmithKline призупинив підтримку брендів «Лідоксан» та «Solpadeine»; Arterium призупинив підтримку брендів «Ларитилен», «Амодерм НЕО» та «Формен Комбі»; Danone призупинив підтримку бренду Actimel.

А найбільше зростання, відповідно до аналогічного періоду минулого року, показали Nestle and L’Oreal (за рахунок росту активності L’Oreal (+124%), Gerber (+450%), «Торчин» (+103%) та активізації неактивних у 2019-му Nescafe, «Світоч» і Mixa) та АВК (за рахунок активізації бренду «АВК» (+485%) і відновлення активності «Королівського шарму»).

Серед рекламодавців групи «1+1» «Віжн ТВ» (супутниковий провайдер Viasat) – єдиний рекламодавець, що відзначився приростом активності у 2020 році. Найбільшим падінням відзначилися «Фармак» (скоротивши підтримку брендів «Пектолван» (-50%), «Лактіале» (-56%) та призупинивши підтримку «Риназолін» та «Естезифін») і Reckitt Benckiser & Jacobs (призупинивши підтримку Vanish.

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

В інтерактивах використано картини російського художника Віктора Васнецова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY