detector.media
26.02.2020 17:44
Незалежна медійна рада рекомендувала медіа створювати контент українською мовою
Незалежна медійна рада рекомендувала медіа створювати контент українською мовою
Незалежна медійна рада підготувала рекомендації щодо застосування мов у медіа.

Приводом до напрацювання рекомендацій стали заяви представників окремих національних медіагруп про неконкурентність української мови чи україномовного продукту. Зокрема, у 2019 році телеведуча Оксана Марченко стверджувала, що нове мовне законодавство «позбавить українців доступу до світової науки». Нещодавно ж представниця каналу «1+1» Олена Єремєєва заявила: «Знайти тональність української мови, щоб глядач її сприймав, досить непросто. За нашими спостереженнями мелодрами українською мовою дивляться гірше, ніж комедії».

Незалежна медійна рада нагадала, що законодавче регулювання в мовній сфері здійснюється не лише для забезпечення статусу державної мови, а й для забезпечення прав громадян, у яких українська є рідною мовою. При цьому для російськомовних осіб їхня мова виглядає поширенішою за українську, оскільки для носія певної мови його оточення й комунікація викривлює мовну ситуацію на користь його мови.

Незалежна медійна рада зауважила, що для телебачення комерційно привабливішою може вважатися міська аудиторія (де більший відсоток російськомовних та двомовних носіїв), а рейтинги телеканалів серед сільської аудиторії можуть навіть не вимірюватися. Однак під час використання телеканалами радіочастотного ресурсу, наданого державою, певні групи населення не мають опинитись у привілейованому становищі з огляду на комерційні міркування мовника, а потреби інших суспільних груп ігноруватися чи маргіналізуватися.

На думку членів Ради, національні медіа також мають докласти особливих зусиль для того, щоби не відігравати роль «корисних ідіотів» для підтримки та просування агресивних зовнішньополітичних амбіцій Російської Федерації. Адже для країни-агресора будь-які заяви про нібито «недорозвиненість» чи «недостатність» української мови є безцінним способом делегітимізації Української державності.

Проаналізувавши низку об’єктивних і суб'єктивних факторів, Незалежна медійна рада рекомендувала медіа:

З повним текстом рекомендацій можна ознайомитись тут.

Довідка:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері. 

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова Незалежної медійної ради – Тарас Шевченко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.

Нагадаємо, на презентації весняного сезону каналу «1+1» стало відомо, що на «1+1» вийде сім російськомовних мелодрам. Менеджмент каналу наголосив на тому, що це зумовлене бізнес міркуваннями. При цьому «Плюси» знімають комедійні серіали українською мовою.

Продюсерка серіалів і фільмів «1+1» Олена Єремеєва пояснила, що «мелодрами українською мовою дивляться гірше, ніж комедії», зокрема тому, що «знайти тональність української мови, щоб глядач її сприймав, непросто».

Така позиція менеджменту «1+1» викликала обурення багатьох громадських, культурних діячів, посадовців і політиків.

Група народних депутатів написала звернення на ім’я начальника столичного управління поліції Андрія Крищенка, у якому просила відреагувати на висловлювання Олени Єремеєвої про українську мову.

Подільське управління поліції Головного управління Національної поліції в Києві 10 лютого відкрило кримінальне провадження щодо Олени Єремєєвої через її висловлювання про українську мову.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY