detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
26.02.2020 17:59
«Український кіберальянс» припиняє співпрацю з держструктурами України
«Український кіберальянс» припиняє співпрацю з держструктурами України
Громадська організація «Український кіберальянс», у членів якої напередодні відбулися обшуки, оголосила, що припиняє співпрацю в рамках усіх акцій, які передбачають співробітництво з державними та правоохоронними структурами України.

Про це члени ГО повідомили 26 лютого на пресконференції.

«Ми припиняємо будь-яку діяльність, що передбачає співробітництво з державними та правоохоронними органами України. Звісно, це не означає, що ми припиняємо будь-яку діяльність стосовно країни-агресора також», – сказав голова «Українського кіберальянсу» Артем Карпинський.

Зокрема, співробітництво припиняють у рамках акцій #FRD (F*ck responsible disclosure) та #паровозикоблачко. Інший член ГО Андрій Перевезій заявив, що «Український кіберальянс» чекає на вибачення від правоохоронців.

Він розповів, що ціллю ГО є допомога державі, відродження і створення кібербезпеки на рівні держави: «Якщо за це нас пробують звинуватити та заарештувати – мабуть, наша допомога не потрібна».

Крім того, член «Українського кіберальянсу» Андрій Баранович (відомий як Шон Таунсенд) сказав, що під час обшуку в нього вилучили частину техніки. Пан Перевезій додав, що правоохоронці перерізали інтернет-кабель у нього вдома.

Представник Адвокатського об’єднання Barristers Андрій Левковець, своєю чергою, повідомив, що орієнтовну вартість вилученої техніки наразі встановлюють.

Крім того, захист звертатиметься до суду з проханням повернути вилучене майно, а також – до Державного бюро розслідувань зі скаргою на дії правоохоронців, зокрема – «перевищення влади та службових повноважень відповідними працівниками Нацполіції».

Із повною стенограмою пресконференції можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, 25 лютого 2020 року працівники Відділу протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції та Служби безпеки України в Одеській області, за процесуальним керівництвом одеської місцевої прокуратури №2, провели обшуки в співзасновників та активістів громадської організації «Український кіберальянс». Обшуки проходили за п’ятьма адресами, у трьох осіб – Андрія Барановича (відомого як Шон Таунсенд), Олександра Галущенка та Андрія Перевезія. Слідчі дії проходили в рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального Кодексу України, яке 17 жовтня 2019 року порушив Малиновський відділ поліції в Одесі. Правоохоронці розслідують інцидент від 16 жовтня 2019 року, коли на табло «Міжнародного аеропорту Одеса» з’явилося фото дівчини з написом «Fuck you Greta».

«Український кіберальянс» вважає обшуки політичним тиском на активістів. Прессекретарка СБУ Олена Гітлянська та речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко відкинули закиди про політичний тиск.

Фото: Український кіберальянс / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY