detector.media
25.02.2020 21:08
Зеркаль: Нові Санжари - пілотний проєкт того, як інформаційна провокація РФ може легко створити хаос
Зеркаль: Нові Санжари - пілотний проєкт того, як інформаційна провокація РФ може легко створити хаос
Колишня заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль вважає, що Україні потрібно терміново зробити висновки з подій у Нових Санжарах, коли через дезінформацію люди атакували автобус з евакуйованими з Китаю.

Про це вона розповіла в інтерв’ю «Європейській правді».

«Це дуже голосний дзвіночок, який ми всі мали почути. Це – сигнал про те, що будь-яка інформаційна провокація може створити в державі хаос, який виявиться дуже важко контролювати», - сказала Олена Зеркаль.

Вона наголосила, що не може стверджувати, що Росія відіграла якусь роль у подіях в Нових Санжарах, але вся ситуація, на її думку, є «пілотним кейсом» інформаційної атаки.

«Погляньте на Санжари як на "пілотний кейс", і ви зрозумієте, наскільки жахливі наслідки може мати повномасштабна інформаційна атака. Україні потрібно терміново зробити висновки, щоби у майбутньому, коли будуть вкидатися подібні історії, в тому числі росіянами, розуміти, як на це реагувати. За мотивами цього локального хаосу у мене є питання: наскільки ж зараз сильне напруження в суспільстві, наскільки легко ним маніпулювати, і наскільки легким завданням для Росії з її інформаційним потенціалом та агентурною мережею в Україні буде створити за потреби величезний хаос?» - зазначила Олена Зеркаль.

Раніше прем’єр-міністр України Олексій Гончарук назвав протести жителів Нових Санжар проти розміщення евакуйованих з Китаю громадян частиною інформаційної війни. Він висловив думку, що інформаційне поле будуть розкачувати й надалі.

Як відомо, 20 лютого в Україну прибув літак з 45 громадянами України та 27 іноземцями, евакуйованими з китайського Ухань через спалах нового коронавіруса.

Евакуйованих на 14 днів помістили в медичний центр Нацгвардії «Нові Санжари» в Полтавській області.

Місцеві мешканці зустріли їх протестами: серед населення поширилася інформація, що до них нібито  привезли заражених, а не здорових українців. В автобус з евакуйованими кидали каміння.

У коментарях журналістам жителі Нових Санжар скаржилися, що їх недостатньо інформували про евакуйованих і коронавірус. Також в населеному пункті поширювалися електронні повідомлення, які сіяли паніку і закликали до протестів проти евакуйованих.

Що треба знати про коронавірус, щоб не панікувати - в матеріалі «Детектора медіа».

Як протести українців проти евакуйованих громадян висміювали у фотожабах - дивіться тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY