detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
27.02.2020 13:03
З наглядової ради «Громадського телебачення» вийшло четверо членів
З наглядової ради «Громадського телебачення» вийшло четверо членів
З наглядової ради громадської організації «Громадське телебачення» протягом січня-лютого 2020 року вийшли четверо з восьми членів, а саме: – Ігор Балинський (був головою наглядової ради), Едуард Мальцев, Михайло Мінаков і Мачек Бернард-Речинський.

Про це «Детектору медіа» повідомила співзасновниця hromadske, голова ГО «Громадське телебачення» Юлія Банкова.

Ігор Балинський повідомив «Детектору медіа», що в середині січня пішов з посади голови наглядової ради «Громадського телебачення», проте причини він коментувати відмовився.

Юлія Банкова, своєю чергою, оголосила про початок формування нової наглядової ради.

«Важливо, що термін повноважень цього складу наглядової ради завершується і ми мали обирати нову невдовзі. Цей склад мав залишатися, допоки не переоберемо нову», – розповіла вона.

За її словами, наглядова рада встигла оголосити конкурс на посаду СЕО. Пані Банкова раніше повідомила, що в 2020 році за власним бажанням звільнилася професійна СЕО, яка не допрацювала до завершення річного контракту.

Останній склад наглядової ради ГО «Громадське телебачення» обрало 19 лютого 2018 року строком на два роки. Загальні збори проголосували за п’ятьох нових членів наглядової ради та залишили ще трьох з попереднього складу.

До наглядової ради входили: британський публіцист Пітер Померанцев, на той час програмна директорка ПАТ «НСТУ» Дарія Юровська, керівник управлінських програм бізнес-школи KMBS Едуард Мальцев, викладач Школи журналістики УКУ Ігор Балинський, польсько-британський телеменеджер Мачек Бернард-Речинський (були новими членами наглядової ради), юристка Євгенія Закревська, філософ Михайло Мінаков та екпертка Chatham House Орися Луцевич (залишилися з попереднього складу наглядової ради).

До компетенції наглядової ради належить затвердження бюджету організації, фінансовий моніторинг, затвердження кандидатури виконавчого директора організації та нагляд за виконанням Стратегічного плану Громадського.

Нагадаємо, 31 січня 2020 року стало відомо, що з «Громадського» йде головна редакторка Ангеліна Карякіна. Журналістка заявила, що йде не за власним бажанням і що її було скорочено, таке рішення керівництва вона вважає неповагою. «Громадське» заперечило цю інформацію та заявило, що контракт із пані Карякіною добіг кінця, їй було запропоновано нові умови співпраці, на які вона не погодилася.

3 лютого ексголова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк повідомила, що йде з «Громадського» через звільнення Ангеліни Карякіної. Вона вважає неприпустимим непродовження контракту з головною редакторкою, тому припинила свою роботу на «Громадському», але залишилася членом ГО «Громадське телебачення».
Юлія Банкова в своїй колонці для «Детектора медіа» пояснила, що ці звільнення варто сприймати в контексті довгих розмов про уникнення конфлікту інтересів. Вона розповіла, що власниками hromadske є самі журналісти – як члени громадської організації вони формують стратегію та можуть змінювати структуру ГО; з іншого боку – обіймають керівні посади в медіа. За її словами, журналісти «самі собі ставлять завдання і самі себе контролюють». Пані Банкова вважає, що «це прямий конфлікт інтересів». Вона також додала, що на нього давно просять звернути увагу інституційні донори ГО.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY