detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
20.02.2020 13:40
Комітет гуманітарної та інформполітики схвалив звіт Мінкульту
Комітет гуманітарної та інформполітики схвалив звіт Мінкульту
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 19 лютого 2020 року розглянув звіт Міністерства культури, молоді та спорту щодо виконання Програми діяльності уряду та плани на кілька років.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський презентував бачення гуманітарної стратегії, яке розроблялось, за його словами «на засадах свободи, гідності та взаємодії».

Міністр повідомив, що триває процес формування відповідних державних агенцій, наразі до повноцінного запуску роботи готові сім агенцій. Міністерство залишається функціонально обмеженим щодо виконання своєї основної функції – формування політики. Було проведено функціональний аудит, який показав, що розробка політик займає лише 9% робочого часу працівників апарату Міністерства (апарат досі формується).

За словами пана Бородянського, серед ключових цілей Міністерства є сприяння ідентичності та інформаційна безпека. У відомстві хочуть зробити все можливе, щоб кількість українців, які відчувають приналежність до єдиного українського культурного простору, зростала. А також, щоб українці рідше стикалися з маніпулятивними та фейковими новинами. Задля цього планується низка ініціатив та проєктів, та визначені показники результативності.

Окремо міністр зупинився на сприянні розвитку українського кіно.

 

Міністр наголосив, що для виконання всіх планів необхідно буде ухвалити низку законопроєктів.

 

У рамках підготовки до Олімпійських ігор та Паралімпійських ігор Токіо-2020

підготовлено національний медійний проєкт «Разом до Токіо» (онлайн висвітлення подій за участю понад 160 національних федерацій з видів спорту), а також створено медіацентр «U-Sport» МКМС.

Члени Комітету від опозиційних фракцій критично оцінили звіт, висловивши побажання переписати законопроєкт про дезінформацію. На думку Володимира В’ятровича («Європейська солідарність»), це мав би бути проєкт про боротьбу з російською дезінформацією. А Юрій Павленко («Опозиційна платформа – За життя») взагалі запропонував відправити уряд у відставку.

За результатами обговорення було ухвалено рішення взяти до відома звіт Міністерства культури, молоді та спорту.

Нагадаємо, у грудні 2019 року міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський презентував на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики нове бачення роботи міністерства, акцентуючи увагу на цілях та завданнях нових центральних органів виконавчої влади. Володимир Бородянський розповів, що функції з реалізації державної політики повинні бути зосереджені не в міністерствах, а в інших центральних органах виконавчої влади (агентствах). Він презентував цілі, завдання та перші кроки нових агентств, а саме: Державного агентства розвитку туризму; Державного агентства розвитку молоді та громадянського суспільства України; Державного агентства спорту України; Державного агентства з питань мистецтв України; Державног агентства з питань мистецької освіти України; Державної служби охорони культурної спадщини України; Державної інспекції культурної спадщини України. 

27 грудня 2019 року заступниця голови МКМС Ірина Подоляк повідомила, що Міністерство змінює принципи роботи – відомство формуватиме державну політику, а новостворені ЦОВВ займатимуться реалізацією цієї політики.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY