detector.media
19.02.2020 13:57
Уряд призначив Марину Кудерчук головою Держкіно 19 лютого – Бородянський
Уряд призначив Марину Кудерчук головою Держкіно 19 лютого – Бородянський
19 лютого Кабінет Міністрів України призначив Марину Кудерчук головою Державного агентства України з питань кіно.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський. 

Раніше, 29 січня, пан Бородянський уже писав про призначення Марини Кудерчук головою Держкіно. 

Проте згодом з'ясувалося, що на засіданні наприкінці січня Кабмін лише визначив Кудерчук переможцем конкурсу.

Нагадаємо, 29 січня 2020 року стало відомо, що Кабмін обрав нового очільника Держкіно. Відомство працювало без керівника з серпня минулого року, коли з посади за власної ініціативи пішов Пилип Іллєнко

Головою Держкіно стала 38-річна Марина Кудерчук, заступниця голови Запорізької ОДА з аграрних питань. Із кіноіндустрією її пов'язує два роки роботи в Запорізькому кінотеатрі імені Довженка (заступницею директора та директоркою) та організація Запорізького міжнародного фестивалю короткометражного кіно (ZIFF).

На сайті Запорізької ОДА зазначається, що пані Кудерчук закінчила приватний Бердянський інститут підприємництва і стала економістом, магістром із маркетингу. А пізніше отримала ще й юридичну освіту в тому ж виші.

Як писав «Детектор медіа», колишній голова Держкіно Пилип Іллєнко пішов з посади у серпні минулого року. Своє рішення він пояснив тим, що його «місія з відродження українського кіно виконана». 

4 жовтня Кабмін оголосив конкурс на посаду голови Держкіно. На посаду претендували 13 кандидатів, але після першого етапу їх залишилося вісім. На останньому етапу конкурсу залишилася одна кандидатка – генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич. Але 21 листопада вона не набрала достатньої кількості балів за результатами співбесіди у четвертому турі конкурсу й не пройшла далі. 

Представники української кіноспільноти, після того, як побачили в мережі відео цієї співбесіди, звинуватили членів конкурсної комісії в некомпетентності й упередженості та написали відкритого листа президенту, прем'єр-міністру й міністру культури, молоді та спорту з вимогою переглянути результати співбесіди Юлії Сінькевич на посаду голови Держкіно. Скасувати результати конкурсу та назвати імена відповідальних за ці результати вимагала Спілка кінематографістів України. А сама Юлія Сінькевич заявила, що звернеться до Кабміну та суду.

27 листопада уряд оголосив новий конкурс на вакантну посаду голови Держкіно. Наприкінці грудня Юлія Сінькевич повідомила, що не братиме участі в повторному конкурсі. Наприкінці грудня НАДС оприлюднило список допущених до конкурсу кандидатів – їх було дев’ятеро. Але на початку січня НАДС оприлюднило новий список допущених кандидатів – їх виявилося десятеро.

До фінального туру конкурсу на посаду голови Держкіно пройшли п'ятеро кандидатів, яких НАДС рекомендував до співбесід з представниками Кабміну. Марина Кудерчук займала третє місце за кількістю балів за результатами всіх етапів конкурсу (знання законодавства, іноземної мови, співбесіда з представниками НАДС). 

Фото: Фейсбук Марини Кудерчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY