detector.media
18.02.2020 16:30
Офіс генпрокурора спростував інформацію «Страни.ua» про відставку Рябошапки
Офіс генпрокурора спростував інформацію «Страни.ua» про відставку Рябошапки
Офіс генерального прокурора назвав новину «Страни.ua» «інформаційною провокацією» та «черговою атакою проти реформи прокуратури».

Офіс генерального прокурора спростував інформацію про нібито відставку генерального прокурора Руслана Рябошапки, про що раніше написало онлайн-видання «Страна.ua» з посиланням на джерело.

«Це інформаційна провокація та чергова атака проти реформи прокуратури, свідчення того, що ми не є зручними. Я та заступники генерального прокурора на місці, виконуємо свої обов’язки», – сказав пан Рябошапка, повідомляється на сайті Офісу.

Нагадаємо, 1 серпня агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що глава Офісу президента України (ОПУ) Андрій Богдан нібито написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням. При цьому в розпорядженні журналістки «НВ» Крістіни Бердинських з’явилася начебто заява Андрія Богдана. Водночас телеканал «Наш.Максі-ТВ» повідомив, що замглави Офісу президента Руслан Рябошапка спростував інформацію про відставку Богдана.

Наступного дня, 2 серпня, коли з'ясувалося, що насправді ніякої відставки не буде й це був просто «жарт» посадових осіб ОПУ, журналістка «НВ» Крістіна Бердинських повідомила, що фотографію нібито заяви Богдана про відставку отримала від офіційної особи в ОПУ. Вона також сказала: «Із ситуацією з Богданом, його відставкою або не відставкою, очевидно, що немає нічого хорошого. Це прикол і стьоб над традиційними медіа, а також введення в оману виборців. Демонстрація їм, що не вірте нікому, тільки нашому телеграму та інстаграму. Постправда в чистому її прояві».

2 серпня інформагентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що новина про нібито відставку Богдана «анулюється». Генеральний директор інформагентства Олександр Мартиненко відмовився коментувати «Детектору медіа» ситуацію з публікацією цієї новини. На запитання про кількість джерел, у яких перевірили інформацію про відставку глави ОПУ, він заявив: «Це наша внутрішня редакційна справа».

Видання «Дзеркало тижня. Україна» написало, що інформацію про відставку Андрія Богдана «як інсайд поширив заступник голови ОП Кирило Тимошенко». Останній заперечив «Детектору медіа», що він був джерелом інформації про нібито відставку Андрія Богдана. 9 серпня шеф-редакторка видання theБабель Катерина Коберник повідомила, що Кирило Тимошенко був першоджерелом фотокопії заяви про нібито відставку глави ОПУ.

Головна редакторка тижневика «Дзеркало тижня. Україна» Юлія Мостова розповіла, що її видання назвало ім’я джерела інформації, оскільки вважає його «джерелом маніпуляції, а не джерелом інформації».

Президент України Володимир Зеленський 2 серпня повідомив, що Андрій Богдан дійсно написав заяву про звільнення. Він пояснив, що з командою про це «домовилися з самого початку». Це свідчить про те, що такі заяви були написані без дати від усіх членів команди Зеленського ще на початку створення Офісу президента України. На думку журналістів, яких використали для поширення заяви Богдана, вкидання у ЗМІ працівником ОПУ інформації про нібито заяву про відставку Богдана саме 1 серпня було свідомою провокацією та дезінформацією. 

3 серпня журналісти спитали у Зеленського, чи вважає він, що вкид про відставку Богдана підриває довіру до ЗМІ. Президент відповів, що він «нічого не підривав».

Андрій Богдан про свою «відставку» заявив, що це його «крок по відношенню до президента та суспільства, а не до журналістів». За його словами, «виборча кампанія довела: ми спілкуємося із суспільством без посередників, без журналістів».

5 серпня медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» застеріг команду президента Володимира Зеленського від провокацій, спрямованих проти засобів масової інформації. Медіарух назвав неприпустимою ситуацію, коли державні службовці та політики свідомо поширюють неправдиву інформацію, підриваючи довіру суспільства до ЗМІ. Особливе занепокоєння в медіаруху викликала реакція глави держави Володимира Зеленського, який не визнав некоректності дій своїх підлеглих.

9 серпня заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко повідомив, що Президент України Володимир Зеленський і посадовці Офісу президента 2 серпня збирали нараду після того, як 1 серпня в ЗМІ поширили заяву глави ОПУ Андрія Богдана про нібито відставку.

Він сказав, що інформація про нібито відставку почала з'являтися ще після обіду 1 серпня. За його словами, повідомлення побачили на NewsOne під час моніторингу. Пан Тимошенко зазначив, що після низки дзвінків від журналістів з проханням прокоментувати ці дані, він скачав з сайта 24 каналу фото заяви глави ОПУ та відправляв його представникам медіа, які до нього зверталися. Заступник голови ОПУ пояснив, що 1 серпня ніхто не коментував цю інформацію, бо було прийняте рішення, що її 2 серпня прокоментує Володимир Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський 11 лютого 2020 року звільнив Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента, а замість з нього призначив Андрія Єрмака.

Фото: РБК-Україна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY