detector.media
14.02.2020 15:10
У РФ прокуратура вибачилася перед журналістом «Медузи» Голуновим за незаконне переслідування
У РФ прокуратура вибачилася перед журналістом «Медузи» Голуновим за незаконне переслідування
Прокуратура Західного адміністративного округу Москви (РФ) надіслала письмові вибачення журналісту видання «Медуза» Івану Голунову за необґрунтоване кримінальне переслідування.

Про це журналіст 14 лютого написав у своєму Telegram-каналі.

У документі йдеться, що він має право звернутися до суду з вимогою про відшкодування моральної шкоди в грошовому еквіваленті. Також журналіст має право вимагати від ЗМІ, які писали про його справу, зробити повідомлення про його реабілітацію.

Іван Голунов уточнив, що вибачення отримав через півроку після незаконного кримінального переслідування. Він також додав, що, згідно із законом, вибачення має принести Генеральна прокуратура РФ, яка здійснювала нагляд у провадженні після того, як у червні 2019 року справу передали до Слідчого комітету РФ.  

Як писав ДМ, журналіста Івана Голунова затримали у Москві 6 червня. Йому висунули звинувачення за ч. 4 ст. 228.1 і ч. 3 ст. 30 КК РФ (замах на збут наркотиків у великих розмірах). Покарання за такий злочин - від 10 до 20 років позбавлення волі.

Сторона обвинувачення заявляла, що Голунов у невстановлений час у невстановленому місці начебто купив у невстановленої особи кокаїн і мефедрон для подальшого перепродажу. Журналіст наполягав, що наркотики йому підкинули поліцейські. На суді він сказав, що пов'язує кримінальну справу зі своєю професійною діяльністю - зокрема з розслідуванням похоронного бізнесу - і що раніше отримував погрози. 

8 червня у Москві суд відправив кореспондента Івана Голунова під домашній арешт на два місяці.

11 червня міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев повідомив, що кримінальне провадження проти журналіста «Медузи» Івана Голунова припинили.

12 червня під час маршу на підтримку журналіста «Медузи» Івана Голунова затримали понад 500 осіб, серед яких було й багато журналістів. Згодом майже всіх затриманих відпустили.

12 листопада стало відомо, що слідство засекретило всі матеріали кримінального провадження проти журналіста Івана Голунова.

2 грудня 2019 року Басманний суд Москви відхилив скаргу журналіста видання «Медуза» Івана Голунова на бездіяльність Слідчого комітету РФ при розслідуванні провадження, у рамках якого його затримували.

Фото: DW

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY