detector.media
13.02.2020 18:23
Порошенко закликає медіагрупи скасувати кодування каналів
Порошенко закликає медіагрупи скасувати кодування каналів
Хоча під час президентства Петра Порошенка Нацрада з питань телебачення і радіомовлення дозволила каналам закодуватися.

П’ятий президент Петро Порошенко переконаний, що кодування каналів медіагруп працює проти України, і закликає його скасувати. Про це він пише на своїй сторінці у «Фейсбук».

«У той час, коли Росія як країна-агресор, порушуючи закон, намагається донести свої фейкові новини, діюча влада полегшує завдання російських пропагандистських сил, кодуючи українські канали, - пише він, - Звертаюся до українських телеканалів: зніміть кодування, українці мають знати різні точки зору та самі обирати надійні джерела інформації». Також він закликав українців об’єднатися, щоб захистити телеканал ATR.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення дозволила телеканалам закодуватися на супутнику ще у квітні 2018 року. Тоді головою регулятора був Юрій Артеменко, призначений за президентською квотою Петром Порошенком. Тоді єдиною вимогою Нацради до в майбутньому закодованих каналів  було надати регулятору доступ до каналів для їх моніторингу.

На початку листопада 2017 року чотири найбільші українські медіагрупи досягли згоди щодо кодування відкритих телеканалів на супутнику орієнтовно в травні 2018 року. Однак виявилося, що сумніви щодо кодування мають кілька членів Нацради. Від позиції Нацради залежала можливість переоформлення супутникових ліцензій телеканалів, які передбачали відкритий спосіб розповсюдження сигналу. Але, наприклад, у ліцензіях частини телеканалів уже був прописаний кодований супутниковий сигнал.

У грудні 2017 року голова Нацради Юрій Артеменко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що не підтримує наміри найбільших медіагруп закодувати свій супутниковий сигнал у 2018 році та хоче провести фахову дискусію, зваживши всі переваги та ризику впровадження кодування. Юрій Артеменко обіцяв залучити до дискусії і депутатів, і експертне коло.

Але вже 11 січня 2018 року Нацрада без обговорення та без пояснень дозволила телеканалам СТБ і ICTV закодувати супутниковий сигнал і переоформила їхні ліцензії.

Фото: Фейсбук Петра Порошенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY