detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
13.02.2020 16:22
Нацрада додала до списку адаптованих каналів три канали, заявки Рудольфа Кірноса відклала на потім
Нацрада додала до списку адаптованих каналів три канали, заявки Рудольфа Кірноса відклала на потім
13 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

Нацрада додала до переліку три телеканали:

Нацрада вилучила з переліку три телеканали, трансляції яких на території України не зафіксувала, а британський регулятор Ofcom повідомив Нацраді, що не ліцензував таких каналів:

Крім цього, Нацрада замінила в переліку назву дитячого телеканалу Nickelodeon Junior на Nick Jr, а також країну правовласника – Велику Британію на Нідерланди.

Проєкт рішення Нацради, підготовлений членом Нацради Сергієм Костинським, передбачав додати до переліку ще три телеканали:

Але член Нацради Олег Черниш запропонував перенести це питання, щоб запросити на засідання Нацради власника цих каналів Рудольфа Кірноса. Адже йдеться про вихід цих українських телеканалів з-під української юрисдикції. «Я знайомий з власником – Рудольфом Кірносом. Він створив американську компанію. Це для того, щоб не платити податки? Щоб не виконувати квоти? Щоб на них не розповсюджувалися правила мовлення в дні памяті?», – запитав він.

Сергій Костинський відповів Олегу Чернишу, що апарат Нацради не має права з’ясовувати мотивацію заявника, його завдання – обробити заявку від правовласника зі США і надати відповідний висновок. Апарат Нацради, за словами пана Костинського, не знайшов у мовленні цих каналів порушення законодавства України чи Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

На застереження Олега Черниша, що канали походять зі США – країни, яка не ратифікувала Європейську конвенцію та не входить до ЄС, Сергій Костинський сказав, що Нацрада спирається на досвід адаптації телеканалу «Настоящее время» (базований у Празі телеканал «Радіо Свобода» і «Голосу Америки» для російськомовної аудиторії). Він додав, що якщо канали порушуватиме умови законодавства та Європейської конвенції, Нацрада може їх вилучити з переліку.

У результаті члени Нацради більшістю голосів вирішили на цьому засіданні не додавати канали Рудольфа Кірноса до переліку, а ухвалили рішення тільки щодо Setanta Sports +, Duck TV+ і Paramount Channel.

Останні зміни до переліку Нацрада вносила 16 січня. Тоді Нацрада додала до переліку чеський дитячий телеканал NickToons (мова – російська), вилучила з переліку російський телеканал «Теле 9» та змінила країну-правовласника дитячого каналу Nickelodeon з Нідерландів на Чехію (мови – англійська, російська).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY