detector.media
12.02.2020 15:01
Прокурори оголосили підозру Софії Федині
Прокурори оголосили підозру Софії Федині
У приміщенні Державного бюро розслідувань прокурори Офісу генерального прокурора 12 лютого 2020 року оголосили підозру народній депутатці, їй інкримінують «погрозу вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку із його державною діяльністю».

Про це повідомляється на сайті ДБР.

Йдеться про Софію Федину. У разі доведення вини, їй може загрожувати обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років.

«Слідством встановлено, що народний депутат, діючи за попередньою змовою групою осіб з громадянкою, 26 жовтня 2019 року, перебуваючи у одній з кав’ярень м. Львів, під час онлайн-трансляції спільного відеозвернення через соціальну мережу Facebook та відеохостинг YouTube, висловила усні погрози вбивством щодо президента України Зеленського В.О. у зв’язку з його державною діяльністю», – йдеться в повідомленні.

Софія Федина, своєю чергою, заявила, що тікати чи переховуватися від слідства не збирається, передає «Українська правда».

«Мені інкримінують погрози президенту словами "а знаєш, там бувають обстріли", "а знаєш, там розриваються гранати", "а бездумно їздити на передову в білій чи голубій сорочечці". Ви знаєте, що мої слова – це правда. Це навіть не погрози, не попередження і не застереження – це реальність… За реальність не карають. У мене є 34 стаття Конституції, яка гарантує свободу думки, свободу слова, свободу вираження і свободу поглядів. Сьогодні, по суті, мені намагаються інкримінувати думкозлочин і словозлочин – а це означає, що ми скочуємося до масового концтабору», – сказала вона.

Як писав ДМ, 6 лютого 2020 року Софія Федина не з’явилася за викликом слідчого Державного бюро розслідувань. ДБР повторно викликало її на 12 лютого для вручення письмового повідомлення про підозру.

Нагадаємо, депутатка Софія Федина і волонтерка Маруся Звіробій записали відео, у якому обговорили поїздку Володимира Зеленського до Золотого Луганської області. «Там ненароком може вибухнути граната. А ще там обстріли бувають... Було б дуже яскраво, якщо б це сталося під час московського обстрілу, коли хтось у блакитний або білій сорочечці попреться на передову», - сказала Федина під час стріму.

Нардеп від «Слуги народу» Олександр Качура поскаржився в ГПУ через цей відеозапис. У Генпрокуратурі підтвердили, що відкрили відповідне провадження, його розслідує Державне бюро розслідувань.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов сказав, що в СБУ теж є провадження щодо висловлювань Софії Федини. За його словами, якщо лінгвістична експертиза підтвердить, що це була реальна погроза, то йтиметься про ув’язнення. 

26 листопада Державне бюро розслідувань скерувало до Генеральної прокуратури України проєкт повідомлення про підозру народній депутатці від «Європейської солідарності» Софії Федині через погрозу вбивством президенту України Володимиру Зеленському, а також волонтерці й блогерці Марусі Звіробій.

28 листопада Державне бюро розслідувань провело обшуки в помешканні Олени Біленької, відомої як блогерка й волонтерка Маруся Звіробій.

6 лютого 2020 року слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомили Марусі Звіробій про підозру у погрозі вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку із його державною діяльністю (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України). 

Печерський районний суд 10 лютого 2020 року відпустив під особисте зобов’язання блогерку та волонтерку Олену Біленьку (відому як Маруся Звіробій), яку підозрюють у погрозі вбивством президенту Володимиру Зеленському. Її зобов’язали носити електронний засіб контролю до 9 квітня 2020 року.

Фото: Українська правда 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY