detector.media
11.02.2020 20:14
Редакторка hromadske разом із італійськими журналістами знімає фільм про Марківа
Редакторка hromadske разом із італійськими журналістами знімає фільм про Марківа
Військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа засудили в Італії до 24 років ув'язнення за нібито причетність до загибелі журналіста.

Про зйомки документальної стрічки про Марківа повідомляє hromadske, у майбутнього фільму також є сторінка у Facebook.

Так, над створенням документального фільму-розслідування працює журналістка hromadske, редакторка відділу «Світ» Ольга Токарюк, а також італійські журналісти Крістіано Тінацці, Рубен Лагаттолла та Даніло Еліа.

Проєкт має робочу назву «Не в тому місці, не в той час» (The Wrong Place). Його мета - з’ясувати обставини загибелі журналістів Андреа Роккеллі та Андрія Міронова 24 травня 2014 року під Слов’янськом. У їхньому вбивстві в Італії звинуватили ексбійця Нацгвардії Віталія Марківа.

«Ми зробили те, чого не змогли або не захотіли робити італійські слідчі — поїхали на місце подій. Ми двічі побували на місці загибелі журналістів у Слов’янську, а також на горі Карачун, де тоді розташовувалися українські військові. Ми знайшли свідків тих подій, чия версія ще ніде не фігурувала. Ми провели тести зброї та видимості з Карачуна, аби перевірити тези звинувачення про нібито причетність Марківа. В результаті вимальовується картина, яка суттєво відрізняється від версії італійського суду», - розповіла Ольга Токарюк.

Кошти для завершення роботи над фільмом планують зібрати за допомогою краудфандингу, який уже стартував в Італії. Наразі журналістам вдалося зібрати лише п’яту частину необхідної суми. Незабаром підтримати документальний фільм можна буде на «Спільнокошті».

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Україна
ініціюватиме перемовини найвищого політичного рівня з Італією щодо справи Марківа.

11 жовтня суд присяжних міста Павії оприлюднив мотиваційну частину вироку українському солдату. Присяжні вважають, що Віталій Марків начебто активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов’янська.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

Фото: hromadske.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY