detector.media
11.02.2020 18:22
Зеленський заявив, що боротиметься з фейками, а не чесною роботою журналістів
Зеленський заявив, що боротиметься з фейками, а не чесною роботою журналістів
Президент України Володимир Зеленський вважає, що проти України діють системні платформи дезінформації, які «впливають на суспільне здоров'я та породжують чвари».

Про це він сказав в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», коментуючи законопроект «Про протидію дезінформації».

«Планів, що найближчим часом ми приймемо якийсь закон, щоб "затиснути", "закрутити" журналістів, у мене зовсім немає. Про нас і так стільки всього вже було вигаданого. Я дуже ліберально ставлюся до телебачення, до журналістики, тому що моя колишня професія дуже сильно з цим пов'язана. У мене немає жодного бажання втручатися в чесну роботу журналістів», - сказав президент.

Володимир Зеленський зазначив, що зовсім інше питання - це боротьба із фейками та дезінформацією. Він звернув увагу, що інші цивілізовані країни сьогодні борються з дезінформацією і фейками, а США і Велика Британія були першими, хто спрямував великі кошти на програми боротьби з дезінформацією.

«Головна проблема дезінформації – в тому, що вона сприяє розколу нашої країни. Якісь платформи, якісь бенефіціари, неукраїнські, з різних куточків світу за якісь кошти просто роблять брудну роботу. Це політика, така агресивна медійна політика. Проти таких людей, проти таких платформ повинні бути якісь хоча б фіксації, якісь санкції», - наголосив президент.

Нагадаємо, 17 січня 2020 року міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію.

Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство планувало внести законопроєкт на розгляд уряду до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні. На початку лютого міністр повідомив про продовження строків обговорення законопроєкту.

Проти реєстрації цього законопроєкту виступили Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»Комісія з журналістської етикиодеські журналістиІнтернет Асоціація України.

З критикою законопроєкту виступили Європейська федерація журналістівпредставник ОБСЄ з питань свободи медіамоніторингова місія ООНукраїнські медіаюристи і юристи медіагрупи StarLightMedia,  низка народних депутатів з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політикиРада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України.

В результаті строки підготовки законопроекту про дезінформацію для винесення на розгляд уряду продовжили мінімум на місяць.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY