detector.media
10.02.2020 17:04
Комітет Ткаченка через обшуки на «1+1» хоче внести зміни у профільне законодавство
Комітет Ткаченка через обшуки на «1+1» хоче внести зміни у профільне законодавство
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики у зв’язку з обшуками на «1+1» вирішив передбачити в законодавстві чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації (або інформації, що дозволяє встановити джерело).

Таке рішення комітет ухвалив на засіданні 10 лютого.

Спершу у проєкті рішення депутати пропонували внести зміни саме в законопроєкт «Про медіа» (№ 2693), однак Микола Княжицький наполіг на тому, щоб змінити назву конкретного закону на «законодавство».

Також Комітет наголосив на недопущенні порушення прав журналістів при виконанні своїх обов’язків і закликав СБУ надати можливість допуску трьох представників комітету (Ренат Кузьмін, Микита Потураєв, Володимир В'ятрович) до ознайомлення з матеріалами справи, у зв’язку з якою проводились обшуки.

Засідання комітету розпочав його голова Олександр Ткаченко, однак він відмовився від головування «через конфлікт інтересів», адже він є почесним президентом холдингу «1+1 медіа». Тому на засіданні головував заступник голови Микита Потураєв.

Народних депутатів у першу чергу цікавило, чи не перевищували представники правоохороних органів своїх повноважень, які передбачені в ухвалі суду. Однак заступник голови СБУ Володимир Горбенко запевняв, що співробітники служби повноважень не перевищували.

А Володимир В'ятрович під час розгляду цього питання наголосив: «Я не прихильник "1+1" і в п'ятницю написав заяву до правоохоронних органів щодо шовіністичних заяв продюсерки Олени Єремеєвої. Але ця ситуація з обшуками виглядає як тиск на ЗМІ».

Нагадаємо, 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві, а також квартири трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1».

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», - заявив він.

6 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів і звернувся з цього приводу до голови СБУ Івана Баканова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY