detector.media
06.02.2020 17:53
Медійники закликали владу і співробітників «1+1» утриматися від маніпуляцій і діяти в рамках закону
Медійники закликали владу і співробітників «1+1» утриматися від маніпуляцій і діяти в рамках закону
Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами. «Детектор медіа» публікує повний текст заяви.

5 лютого Служба безпеки України провела обшук у приміщенні телевізійного каналу «1+1». ЗМІ повідомили, що обшук відбувався за рішенням суду в рамках розслідування кримінальної справи щодо незаконного використання технічних засобів негласного отримання інформації, а саме публікації 15 січня записів наради у прем'єр-міністра Олексія Гончарука. В СБУ підкреслили, що обшук не стосується діяльності каналу, а тільки кількох підозрюваних осіб, та проводиться у місцях можливого монтування, зберігання і розповсюдження аудіозаписів, отриманих незаконним шляхом.

Пресслужба каналу висловила обурення фактом «першого за час існування незалежної України обшуку в 1+1 медіа» та заявила, що він відбувався в редакції програми «Гроші». У пресслужбі обшук пов’язали з «викривальною діяльністю програми» та заявили про «повне порушення журналістської недоторканності» та «тиск на незалежні ЗМІ». Згодом журналіст програми «Секретні матеріали» Володимир Тимофійчук повідомив, що обшуки відбулися у студії саме цієї програми. Її креативним продюсером раніше був сьогоднішній депутат від партії «Слуга народу» Олександр Дубінський.

Зважаючи на резонанс та потенційну загрозу свободі слова, медійники уважно стежать за розвитком подій. Свобода слова була і залишається суспільної цінністю, яку ми відстоювали та відстоюватимемо. А медіа не лише можуть, а й повинні використовувати всі законні методи здобуття та розповсюдження інформації щодо зловживань політиків та чиновників. Журналісти мають право на отримання (у тому числі з анонімних джерел), зберігання та розповсюдження інформації, якщо вона становить суспільний інтерес. Тож ми сподіваємося, що Служба безпеки України зараз розслідує та згодом опублікує відомості щодо того, хто здійснював саме безпосередній запис розмов та, можливо, монтаж. І закликаємо Службу безпеки України чітко дотримуватися законодавства та уникати надмірного втручання у роботу медіа.

Разом з тим, ми наголошуємо, що статус журналіста не може бути використано для уникнення від слідства. Закликаємо підозрюваних та телеканал до співпраці з правоохоронним органами. У разі доведення провини, порушники законодавства мають бути притягненими до відповідальності незалежно від роду своєї діяльності.

Також ми вважаємо, що в даному випадку оприлюднена розмова не містила інформації, що вказувала б на можливу причетність її учасників до злочинної діяльності. А отже вона не мала суспільного інтересу, а лише сприяла підвищенню конфліктності у владі та суспільстві. Закликаємо  всіх журналістів у майбутньому утримуватися від таких дій.

Крім того, відзначимо, що Олександр Дубінський, а також програми, які він вів («Гроші») і продюсував («Секретні матеріали», «Українські сенсації») не дотримуються високих етичних стандартів журналістики. Зокрема, вони були неодноразово помічені в лобіюванні інтересів Ігоря Коломойського та заангажованій критиці опонентів олігарха. А отже, не можуть використовувати статус «незалежних журналістів-розслідувачів».

«Детектор медіа»

Інститут масової інформації

«Громадське радіо»

Українська фундація безпекових студій

Центр прав людини Zmina

Нагадаємо, 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві. Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що слідчі дії відбулися за рішенням суду. Жодного втручання в роботу телеканалу, за її словами, не відбулося.

Також правоохоронці провели обшуки у квартирах трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1».

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Також у заяві група звернулася до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати обшуки.

Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки в одному з приміщень «1+1 медіа» пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», - заявив він.

Колишній керівник проєктів «Секретні матеріали» та «Гроші», нині народний депутат Олександр Дубінський назвав обшуки «незаконними». Колишній генеральний директор, нині почесний президент «1+1 медіа», народний депутат і голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що обшуки є «очевидним наступом на можливість журналістів виконувати свою роботу».

6 лютого група «1+1 медіа» закликала владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів» та назвала дії СБУ політичним шантажем та спробою тиску на медіа.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY