detector.media
06.02.2020 09:37
СБУ обшукала квартири журналістів «Секретних матеріалів»
СБУ обшукала квартири журналістів «Секретних матеріалів»
Увечері 5 лютого правоохоронці провели обшуки не лише в офісі проєкту «Секретні матеріали», а й у квартирах журналістів цієї програми.

Про це повідомив керівник департаменту журналістських проєктів Максим Шиленко, передає ТСН.

За його словами, за домашніми адресами з обшуками прийшли до трьох журналістів: Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева, робочі місця яких обшукували, згідно ухвали СБУ. «Двоє з журналістів дійсно працюють у департаменті журналістських розслідувань. Один не працює на "1+1" давно», - сказав пан Шиленко.

Зі сторінок трьох цих людей у Facebook видно, що наразі співробітниками «1+1» є Денис Данько та Євген Куксін.

Євген Куксін розповів УНІАН, що в ухвалі на обшук йдеться про те, що кримінальне провадження, яке дозволило обшук, було порушено на підставі публікації у ЗМІ про прослуховування прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

За словами Максима Шиленка, на робочих місцях журналістів у редакції програми намагалися знайти спецзасоби прослуховування, за допомогою яких нібито прослуховували прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Працівники СБУ вилучили два комп'ютери – Дениса Данька та Євгена Куксіна. «Також намагалися вилучити монтажні комплекси, але ухвала цього не передбачає», - сказав Максим Шиленко.

Нагадаємо, 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві. Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що слідчі дії відбуваються за рішенням суду. Жодного втручання в роботу телеканалу, за її словами, не відбувається.

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Також у заяві група звернулася до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати обшуки.

Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки в одному з приміщень «1+1 медіа» пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», - заявив він.

Колишній керівник проєктів «Секретні матеріали» та «Гроші», нині народний депутат Олександр Дубінський назвав обшуки «незаконними». Колишній генеральний директор, нині почесний президент «1+1 медіа», народний депутат і голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що обшуки є «очевидним наступом на можливість журналістів виконувати свою роботу». Він має намір скликати позачергове засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич заявив, що 6 лютого, о 14:30 скликатиме екстренне засідання комітету. 

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Дубінського

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY