detector.media
05.02.2020 23:50
Голова СБУ Баканов: Про тиск на журналістів телеканалу «1+1» мова не йде
Голова СБУ Баканов: Про тиск на журналістів телеканалу «1+1» мова не йде
Голова Служби безпеки України Іван Баканов пояснив, що обшуки в одному з приміщень «1+1 медіа» пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби СБУ на сайті відомства з приводу обшуків в одному з приміщень медіагрупи.

Іван Баканов закликав медіагрупу «1+1» «не спекулювати фактами та не маніпулювати суспільною думкою, висвітлюючи розслідування справи щодо незаконного прослуховування прем‘єр-міністра України Олексія Гончарука». 

«Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде. І йти не може у принципі. Ми говоримо про неупереджене та всебічне розслідування кримінальної справи щодо незаконного прослуховування голови уряду. І слідчі дії проходили не лише по вулиці Куренівській, 18, але й за іншими адресами осіб, що перевіряються», - заявив пан Баканов.

Голова СБУ також повідомив, що слідчі СБУ проводили обшуки на «1+1» у ході досудового розслідування за фактом незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації в приміщеннях Кабінету Міністрів України, вчинених організованою групою (ознаки злочину, передбаченого ч.3 ст.359 Кримінального кодексу України). У СБУ заявлили, що до створення аудіозаписів та їх розповсюдження можуть бути причетні особи, які «періодично відвідують та використовують під час своєї діяльності приміщення на вулиці Куренівській».

За повідомленням пресслужби, слідчі дії також проводились і в інших осіб, у тому числі щодо працівників правоохоронного органу, які перевіряються на причетність до незаконного використання спеціальних технічних засобів.

Нагадаємо, що сьогодні, 5 лютого, співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві. Також обшуки було проведено у трьох людей – Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева. Двоє з них, за словами керівника департамента журналстьских розслідувань Максима Шиленка, є співробітниками «1+1», один – ні. Зі сторінок трьох цих людей у Facebook видно, що наразі співробітниками «1+1» є Денис Данько та Євген Куксін.

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Також у заяві група звернулася до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати обшуки.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що слідчі дії відбуваються за рішенням суду. Жодного втручання в роботу телеканалу, за її словами, не відбувається.

Колишній керівник проєктів «Секретні матеріали» та «Гроші», нині народний депутат Олександр Дубінський назвав обшуки «незаконними». Колишній генеральний директор, нині почесний президент «1+1 медіа», народний депутат і голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що обшуки є «очевидним наступом на можливість журналістів виконувати свою роботу». Він має намір скликати позачергове засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич заявив, що 6 лютого, о 14:30 скликатиме екстренне засідання комітету. 

Фото: ssu.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY