detector.media
05.02.2020 18:26
СБУ проводить обшук у студії Дубінського
СБУ проводить обшук у студії Дубінського
В офісі проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 в Києві проводиться обшук співробітниками Служби безпеки України.

Пряму трансляцію того, що відбувається, веде журналіст «Секретних матеріалів» Володимир Тимофійчук.

На відео чутно, що журналісти запитують у співробітників СБУ, що саме вони шукають, у відповідь їм сказали: «Будь-які записуючі пристрої, камери, жучки».

Пізніше співробітники СБУ повідомили, що шукають диктофон, яким журналіст Євген Куксін нібито записував слова прем'єр-міністра Олексія Гончарука під час наради, на якій прозвучали слова про «порожнє місце» в голові президента України Володимира Зеленського.

Також співробітники СБУ надали судову ухвалу Шевченківського районного суду про дозвіл на проведення обшуку на робочому місці журналіста Євгена Куксіна.

Колишній керівник проєктів «Секретні матеріали» та «Гроші», нині народний депутат Олександр Дубінський повідомив у Facebook про проведення цього обшуку. Він заявив, що виїжджає в офіс телеканалу і запропонував журналістам та іншим депутатам приєднатися до нього.

Пізніше на відео було видно, що пан Дубінський вже приїхав в офіс, він прокоментував, що все, що відбувається, - незаконно.

На місце події також прибув голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич. Він заявив, що 6 лютого, о 14:30 скликатиме екстренне засідання комітету.

Керівник департаменту журналістських проєктів Максим Шиленко повідомив «ТСН», що обшуки також відбулися вдома у трьох людей: Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева. «Двоє з журналістів дійсно працюють у департаменті журналістських розслідувань. Один не працює на "1+1" давно», - розповів пан Шиленко. Зі сторінок трьох цих людей у Facebook видно, що наразі співробітниками «1+1» є Денис Данько та Євген Куксін.

За словами Максима Шиленка, на робочих місцях журналістів у редакції програми намагалися знайти спецзасоби прослуховування, за допомогою яких нібито прослуховували прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Працівникм СБУ вилучили два комп'ютери – Дениса Данька та Євгена Куксіна. «Також намагалися вилучити монтажні комплекси, але ухвала цього не передбачає», - сказав Максим Шиленко.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила «Українській правді», що слідчі дії відбуваються за рішенням суду. Жодного втручання в роботу телеканалу, за її словами, не відбувається.

«Обшуки, які проводяться по вулиці Куренівській, 18 не пов’язані з діяльністю телеканалу "1+1", а здійснюються щодо конкретних осіб, за місцями можливого створення та зберігання ними аудіофайлів, отриманих у незаконний спосіб. Тривають слідчі дії, які здійснюються на підставі рішення суду. Слідчі дії також проводяться і в інших осіб, які перевіряються на причетність до незаконного використання спеціальних технічних засобів. Жодного втручання в роботу ТВ-каналу «1+1» не здійснюється», - йдеться в повідомленні СБУ.

СБУ також обшукала квартири журналістів «Секретних матеріалів» Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева, робочі місця яких обшукували, згідно ухвали СБУ. «Двоє з журналістів дійсно працюють у департаменті журналістських розслідувань. Один не працює на "1+1" давно», - сказав пан Шиленко.

Колишній генеральний директор, нині почесний президент «1+1 медіа», народний депутат і голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко в коментарі «НВ» назвав дії СБУ «очевидним наступом на можливість журналістів виконувати свою роботу». «Це виглядає як абсурд і дуже поганий жарт. Тому що якщо уявити, що журналісти могли займатися прослуховуванням, то тоді або держустанови потрібно перевіряти на предмет можливості таких операцій журналістами, або власне саме СБУ - на предмет адекватності дій, які вони зараз роблять. Крім обурення ця ситуація нічого більше не викликає», - сказав він. У включенні ТСН він заявив, що має намір скликати позачергове засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Медіагрупа «1+1 медіа» заявила про тиск і звернулася до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати обшуки. «Причини обшуку нам невідомі. Примітно, що за весь час існування незалежної України це перший обшук, який проводиться в "1+1 медіа". Ми можемо тільки припустити, що він пов’язаний з викривальною діяльністю програми. Зазвичай програма "Секретні матеріали" є джерелом важливої інформації. Ми обурені та стурбовані тим, що на порушення, які викриває редакція, реакції у більшості випадків немає, натомість журналісти самі стали заручниками своєї викривальної діяльності», - йдеться в заяві.

Пізніше ситуацію прокоментував голова СБУ Іван Баканов. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде. І йти не може у принципі. Ми говоримо про неупереджене та всебічне розслідування кримінальної справи щодо незаконного прослуховування голови уряду. І слідчі дії проходили не лише по вулиці Куренівській, 18, але й за іншими адресами осіб, що перевіряються», - цитує голову пресслужба СБУ.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко виступив із заявою на захист представників «1+1 медіа»: «Обшуки мають насамперед проходити у фігурантів викривальних матеріалів, а не на роботі та вдома у їхніх авторів. Служба безпеки України не повинна залякувати журналістів і демонструвати готовність застосовувати свій репресивний арсенал проти українських ЗМІ та їхніх працівників. Обшуки на одному з провідних національних телеканалів - це чіткий сигнал тривоги для всіх журналістів: держава готова зазіхати на право журналістів тримати у таємниці свої джерела, а утиски свободи слова називати "необхідними слідчими діями"».

Сергій Томіленко закликав СБУ надати переконливе обґрунтування необхідності проведення обшуків у журналістських приміщеннях та домівках; парламентські комітети з питань свободи слова та гуманітарної й інформаційної політики - невідкладно провести спільне засідання на якому заслухати представників СБУ та «1+1 медіа». Також він закликав журналістів та ЗМІ «виявляти журналістську солідарність та максимально висвітлювати» подію.

6 лютого «1+1 медіа» закликала владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів». Медіагрупа опублікувала відкритого листа, де розповіла про порушення в ході обшуків СБУ«Під час обшуку слідчими було допущено низку грубих порушень кримінального процесуального закону. Так, наприклад, Ухвалою слідчого судді передбачено обшук лише трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі СБУ наполягали на проведенні обшуку усього приміщення редакції. Процесуальні порушення зафіксовані в протоколі обшуку, й ми сподіваємось на те, що їм буде дана належна правова оцінка», - йшлося в листі.

СБУ, у свою чергу, заперечила закиди «1+1» про порушення в ході обшуків.

Тимчасом користувачі мережі знайшли у метаданих файлу прослуховування Гончарука прізвище журналіста «1+1». Дубінський сказав, що це фейк. 

Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами. 

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів

***

Нагадаємо, 15 січня YouTube-канал «Як обманути президента» опублікував аудіозаписи, на яких нібито прем'єр-міністр Олексій Гончарук зізнається, що він «повний профан в економіці». Також чути, як голос, схожий на прем’єровий, каже, що у президента Володимира Зеленського «примітивне розуміння економічних процесів» і йому треба пояснювати їх.

16 січня Гончарук заявив, що ворогам не вдасться зупинити його, й обгрунтував, чому він не «профан» в економіці. Він також заявив, що подав заяву про відставку.

17 січня Зеленський висунув вимогу до правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов на зустрічі прем’єра з міністрами та представниками Національного банку.

31 січня видання «Дзеркало тижня» повідомило, що інформація про те, хто саме здійснив прослуховування розмов Гончарука та інших, вже два тижні відома президентові. У матеріалі також було вказано, що до запису, можливо, причетні співробітники однієї з програм рейтингового україньского каналу. Ексдепутат Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі припустив, що йдеться саме про співробітників каналу «1+1», точніше - про журналістів «програми Дубінського»

5 лютого Сергій Лещенко повідомив, що у СБУ «є підстави вважати, що плівки монтували та додавали до них титри на комп'ютері», до якого може бути причетний журналіст програми «Гроші» та «довірена особа Дубінського» Євген Куксін.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY