detector.media
03.02.2020 18:13
Ткаченко, Потураєв, Кравчук виступили з критикою законопроєкту про дезінформацію
Ткаченко, Потураєв, Кравчук виступили з критикою законопроєкту про дезінформацію
Шестеро народних депутатів з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики вважають, що деякі норми законопроєкту про протидію дезінформації, який розробляє Міністерство культури, молоді та спорту, можуть призвести до наступу на свободу слова.

Заяву оприлюднив у Facebook голова комітету Олександр Ткаченко. Автори заяви – Олександр Ткаченко, Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Гео Лерос, Ліза Богуцька, Ростислав Боблях.

Автори заяви перелічили кілька аспектів законопроєкту, які їх непокоять:

«Вважаємо, що такі методи можуть призвести до наступу на свободу слова та служити підставою для тих, хто насправді нехтує роботою журналістів у звинуваченні влади у зворотних діях», – йдеться в заяві.

При цьому депутати заявили, що цінують зусилля Міністерства культури, молоді та спорту, спрямовані на подолання дезінформації з боку держави-агресора та вирішення викликів, пов’язаних з розмиттям стандартів журналістики. Члени комітету готові надати міністерству чіткі висновки проаналізованого законопроєкту та долучитися до роботи над ним.

Нагадаємо, 17 січня 2020 року міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію. Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

Свою заяву щодо законопроєкту про дезінформацію опублікували Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» та інші представники української медіаспільноти. Вони рекомендують Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту в парламенті та не рекомендують політикам і народним депутатам його підтримувати.

Комісія з журналістської етики закликала уряд та Мінкульт зняти з розгляду законопроєкт про дезінформацію.

Одеські журналісти у відкритому листі до президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем'єр-міністра Олексія Гончарука назвали закопроєкт про дезінформацію «неприйнятним, авторитарним, антиконституційним та таким, що ганьбить демократичний характер України».

Моніторингова місія ООН з прав людини закликала Міністерство культури, молоді та спорту, яке розробило законопроєкт про дезінформацію, не обмежувати роботу медіа та дотримуватися міжнародних стандартів прав людини.

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) вважає, що законопроєкт суперечить Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, окремим нормам європейського та національного законодавства, а його прийняття призведе до порушення прав громадян, гарантованих Конституцією України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY