detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
03.02.2020 12:00
«Почему мы терпим волонтеров?». Огляд токшоу за 27–31 січня 2020 року
«Почему мы терпим волонтеров?». Огляд токшоу за 27–31 січня 2020 року
Русофобські волонтерки із задорогими дредами на каналах Медведчука, зневіра Влащенко та чергова спроба Тимошенко наблизитися до влади.

Цього тижня те, які теми обговорювали на токшоу, прямо залежало від інтересів власників телеканалів. Якщо на «Свободах слова» (на ICTV та каналі «Україна») порушили актуальну тему коронавірусу, то на телеканалах Віктора Медведчука обговорювали конфлікт волонтерок із водієм автобуса через кіно російською мовою. Подаючи це як спробу «упоротого меньшинства» диктувати свої правила.

27 січня, «Свобода слова», ICTV

На етері були присутніми міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, міністр інфраструктури Владислав Криклій, заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль, очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков, а також народні депутатки 8-го скликання Вікторія Пташник («Самопоміч» / позафракційна), Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт»), політтехнолог Володимир Фесенко. Разом семеро гостей (п’ятеро чоловіків та дві жінки).

Почали з обговорення китайського коронавірусу, який змусив Всесвітню організацію охорони здоров’я оголосити міжнародну надзвичайну ситуацію. Заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль спростував чутки про те, що в Україні зафіксували випадки зараження, та запевнив, що Міністерство охорони здоров’я тримає ситуацію на контролі.

Гарячіше у студії стало, коли до мікрофона вийшов міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. Він звітував про нові умови для великих інвесторів, озвучені на форумі в Давосі. За словами міністра, спеціальні умови (податкові канікули та «інвестняня») поширюються й на інвесторів, що вже працюють в Україні. Щоправда, які саме пільги вони отримають чи вже отримали, Милованов не конкретизував.

Ведучий та гості розпитали гостя, чи добре, коли великі інвестори матимуть фактично ручний режим ведення бізнесу, та про вимоги до інвестиційних нянь, які супроводжуватимуть великі проєкти. Щоправда, Тимофій Милованов здебільшого відбивався загальними фразами про «все хороше замість усього поганого».

Не додав розмові конкретики й очільник Мінінфраструктури, в якого ведучий намагався дізнатися деталі співпраці з німецькою компанією «Deutsche Bahn» щодо реформування «Укрзалізниці». В німців, за словами Криклія, хочуть «перейняти досвід». У чому це полягатиме, на момент етеру, схоже, не знав і сам міністр.

Завершувати ефір випало очільнику Держагентства автодоріг. Олександр Кубраков нагадав, що на дороги у 2020-му планують спрямувати 85 мільярдів гривень, та що якість ремонтів контролюватимуть міжнародні організації.

28 січня, «Пульс», «112»

У студії дискутували: в передмовах — міністр транспорту та зв’язку 2005 року, а нині «експерт зі всіх питань» на каналах Медведчука Євген Червоненко; політтехнолог, наближений до Віктора Медведчука, Михайло Погребинський; у гуртовій частині — народні депутати Наталія Королевська (скайпом), Василь Німченко, Олександр Качний, Юрій Павленко (фракція «Опозиційної платформи — За життя»), політкоментатори Руслан Бортник, Михайло Чаплига, експерт з енергетики Валентин Землянський, «кіборг» Олег Кузьміних, членкиня Венеційської комісії 2009–2013 років, колишня соратниця Віктора Януковича та нинішня — Наталі Королевської — Марина Ставнійчук, народний депутат 6-го скликання Кирило Куликов, народний депутат 8-го скликання Андрій Іллєнко («Свобода»). Разом 13 гостей (11 чоловіків та дві жінки).

Говорили про інвестиційні обіцянки уряду, візит до України Держсекретаря США, співпрацю «Укрзалізниці» з німецькою «Deutsche Bahn» тощо.

29 січня, «Український формат», NewsOne

З передмови на передмову — так цього тижня можна описати візити на канали Медведчука давнього гостя цих ЗМІ — міністра транспорту та зв’язку часів Ющенка Євгена Червоненка. Бо після вступного блоку «Пульсу» на каналі «112» спікер завітав і на передмову «Українського формату».

«Наші ефіри йдуть виключно українською… через квотування», — почав «з місця в кар’єр» ведучий. Як виявилося, таким чином Василь Голованов підводив до ключової теми шестигодинного етеру — конфлікту двох волонтерок із водієм рейсового автобуса через російськомовний серіал.

– Чим зайняті зараз ваші думки? — почав із «глибоких» запитань ведучий.

– Мой долг — донести народу правду, — сипав пафосом гість.

А перед обговоренням епізоду з волонтерками Червоненко встиг пройтися й іншими темами:

Специфічно відреагував гість і на конфлікт волонтерок із водієм автобуса. За інформацією, що оприлюднили деякі ЗМІ на той момент, водія мали звільнити з роботи. Червоненко одразу ж зіграв у благодійника, запропонувавши чоловікові влаштуватися до його компанії.

А от волонтеркам, через яких розгорівся всеукраїнський скандал, від гостя дісталося. Червоненко гримав до зали, «почему мы терпим активистов и волонтеров?», закликаючи «возбудить уголовное дело» проти дівчат. Зробив політик висновки і про непогане матеріальне становище волонтерок. Адже одна з учасниць конфлікту — Ярина Чорногуз — носить дреди. А це, на переконання Червоненка, «самая дорогая прическа»!

Запам’яталася передмова і прямою мовою Віктора Медведчука з так званої міжпарламентської зустрічі в Бундестазі, участь у якій взяли представники «ОПЗЖ», а також парламентарі з Німеччини, Франції та Росії. Слова голови політради «За життя» про «мир, до якого прагнуть 70–80 % населення України», впродовж етеру «Українського формату» повторили тричі: в обох передмовах та гуртовій частині.

На другу передмову «Українського формату» завітав… вгадали, Дмитро Співак. До студії політичний діяч зайшов із папкою з написом «Справедливая Одесса», яку назвав власним талісманом. Саме таку назву носить очолюване Співаком громадсько-політичне об’єднання. А отже згадка про нього виглядала як піар напередодні місцевих виборів.

Виступ Дмитра Співака, як і під час попередніх етерів, звівся до критики чинної влади. Гість, як завжди, збиткувався з Тимофія Милованова (що легко було робити за відсутності міністра у студії), а також ганив керівників держпідприємств на кшталт очільника «Укрзалізниці» Євгена Кравцова, який хоче припинити роботу в компанії.

«Давайте я стану премьером и за четыре месяца покажу результат», — нахваляв себе Дмитро Співак. Порцію критики отримали й згадані вище волонтерки. Їхні дії Співак назвав «лжепатриотизмом». «Какая разница, чей это был продукт?» — виправдовував трансляцію контенту в автобусі гість передмови.

На гуртовій частині у студії NewsOne зібралися народні депутати Олександр Качний, Володимир Кальцев, Максим Невінчаний, Олег Волошин («ОПЗЖ»), Олександр Качура, Олексій Устенко («Слуга народу»), Михайло Цимбалюк («Батьківщина»), політкоментатори Валерій Димов, Михайло Чаплига, Юрій Лісничий, Валентин Гладких, міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш, член «Національного корпусу» Сергій Коротких, представниця видання «Страна.ua» Юлія Корзун, народний депутат 8-го скликання Ігор Мосійчук (скайпом), політичний блогер Анатолій Шарій (записав відеозвернення).

Ключовою темою колективного обговорення знову став конфлікт волонтерок із водієм автобуса. «Ця історія — зріз суспільства», — піддавав жару ведучий. Надалі на адресу дівчат полетіли різноманітні образливі фрази: «Это — попытка доминации агрессивного меньшинства», «малолетние истерички» (Лукаш), «не нужно называть их волонтерами — это провокаторы» (Коротких), «упоротое меньшинство» (Шарій), «одна з дівчат пропагує ЛГБТ» (Качний).

Те, що одна з волонтерок — Настя Конфедерат — є членкинею ЛГБТ-спільноти, стало «медом на душу» окремих гостей. Найрізкішим (як і завжди на етерах) був колишній російський нацист, а нині член «Нацкорпусу» Сергій Коротких. Який порадив дівчатам «не защитой ЛГБТ заниматься, а найти мужика и заняться производством детей». Враховуючи, що інша учасниця конфлікту — Ярина Чорногуз — нещодавно втратила свого хлопця, який загинув на фронті, слова Коротких звучали особливо цинічно.

Як завжди, згладжувати гострі кути намагалися представники монобільшості. Тільки робили вони це не надто переконливо. Олександр Качура, зокрема, сказав, що «тема не важлива для суспільства», а Олексій Устенко приводив приклад «російськомовного націоналіста» Коротких (не згадуючи, що раніше той належав до російських нацистських формувань). Захищали дівчат тільки політкоментатори Валерій Димов та Юрій Лісничий (який виявився двоюрідним братом Ярини Чорногуз). Та поодинокі репліки чоловіків тонули у критичних потоках опонентів.

У другій частині розмови гості заходилися критикувати чинну владу. А от Віктора Медведчука, пряму мову якого із зустрічі в Берліні того вечора використали тричі, соратники по «ОПЗЖ» вкотре презентували як політичного лідера, який, за словами представника політсили Максима Невінчаного, «возвращает Украине субъектность». «Це була лише приватна зустріч», — намагався повернути симпатиків «ОПЗЖ» до реальності політкоментатор Гладких. Та що вдіє один гість проти більшості лояльних до політсили Медведчука спікерів?

Залишився Гладких і на післямову. Компанію йому склали нардепи Кальцев та Невінчаний, а приєднався до них політкоментатор Ростислав Балабан. Отже, участь у шестигодинному етері «Українського формату» загалом взяли 19 промовців (17 чоловіків та дві жінки).

30 січня, «Народ проти», ZIK

Головним спікером передмови проєкту став народний депутат 8-го скликання, лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Імітувати дискусію з ним покликані були юристка Анна Маляр, політкоментатори Петро Охотін та Мар’ян Ощановський, журналіст Сергій Лямець.

Олег Ляшко ганив чинну владу та захищав інтереси Ріната Ахметова (що не дивно, зважаючи на давню плідну співпрацю олігарха та «радикала»). Ляшко вважає Ахметова «патріотом», адже той «платить податки» (а як же обіцянки «влаштувати олігархам «солодке» життя»? — Авт.).

У потоці критики чинної влади лідер РПЛ не забував і піарити себе. Зокрема, фразами «Я не збираюся брехати, щоб мати рейтинги» або «Я — фахівець з усіх питань, що мене цікавлять». Єдиною гостею, критично налаштованою до Ляшка, виявилася Анна Маляр. Вона, зокрема, безуспішно намагалася допитатися в політика, чому той не потрапив до нового парламенту та чи має зараз офіційну роботу. Проте обидва питання, повторені кілька разів, Ляшко успішно парирував загальними фразами.

На гуртовому етапі «Народу проти» у студії виступали народні депутати: від «Слуги народу» — Мар’ян Заблоцький, Олександр Дубинський та Михайло Радуцький, від «Батьківщини» — Іван Крулько та Олексій Кучеренко, від «ОПЗЖ» — Олександр Качний та Тетяна Плачкова. Також прийшли політкоментатор Михайло Чаплига, ексочільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, ексрадниця Міністра охорони здоров’я Ольга Голубовська, заступниця голови АП часів Януковича Марина Ставнійчук, журналіст Євген Куксін. Разом 17 гостей (13 чоловіків та чотири жінки). Резонував лише народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський.

Спершу зайшлося про повернення української делегації до ПАРЄ та роботу там російських представників. Основний меседж представників «ОПЗЖ» щодо міжнародної політики був незмінний: Україна слабка, тож без діалогу з Росією нам ніяк. Розмови у студії були приправлені й сексизмом: журналіст Сергій Лямець охарактеризував депутатку Тетяну Плачкову як «красивую женщину».

Потім розмова пішла про курс валют та соціально-економічне становище України. Гості — критики чинної влади негативно відгукувалися і про особливі умови для інвесторів, запропоновані владою в Давосі, і про окремих посадовців. Найбільше збиткувалися з Тимофія Милованова, якого Геннадій Москаль «не взяв би і в ЖЕК двірником».

Запам’яталася ця частина програми й своєрідним «камінг-аутом» народного депутата від монобільшості Мар’яна Заблоцького. Він подякував однопартійцю Андрію Герусу за місце у списку.

Значно більше конкретики в етері «Народу проти» зазвучало, коли зайшлося про поширення коронавірусу, адже пару спікерів сформували керівник профільного комітету парламенту Михайло Радуцький та інфекціоністка Ольга Голубовська, яка вже лякала українців епідемією. Та намагання спікерів донести до глядачів інформацію стосовно боротьби з недугою, як і розповісти про реформування медицини в цілому, натикалися на популістські викрики гостей, які не бажали слухати. Найактивнішими порушниками спокою були Москаль та Ставнійчук.

Завершили етер темою зовнішнього управління, під яким начебто опинилась Україна. Тут не було рівних представнику «За життя» Олександру Качному. Народний депутат бідкався, що «все офисы реформ контролируются извне. Раньше таких людей называли разведчиками». Дісталося й «соросятам» та «грантоїдам». А от Геннадій Москаль наголошував, що «в уряді стільки геїв». «У нас забирают веру в то, что можно что-то изменить», — із сумом резюмувала ведуча.

31 січня, «Свобода слова Савіка Шустера», канал «Україна»

У студії зібралися міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, міністр кабміну Дмитро Дубілет, народні депутати Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Наталя Королевська («ОПЗЖ»), Юлія Клименко («Голос»), секретар РНБО Олексій Данилов, заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха, виконавча директорка Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко, голова української асоціації виробників електротехніки Олександр Громико, заступник голови Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України Павло Прудніков, керівниця Фонду соцстрахування Олена Дума, біолог Олександр Коляда, французький інфекціоніст Жан-Елі Малкін. Разом 13 гостей (дев'ять чоловіків та чотири жінки).

Почали з обговорення ситуації з коронавірусом. Автори програми зробили ставку на інформативність, показавши сюжет про поширення вірусу, симптоми та засоби захисту. Також на зв'язок зі студією вивели українців, які мешкають або мандрують у Китаї.

Спікери цього блоку теж говорили винятково по темі: біолог Коляда — про особливості вірусу, інфекціоніст Малкін — про те, як у ситуації діють французькі медики, а секретар РНБО Данилов розповів, як Україна готується протистояти загрозі.

Все змінилося, коли у студії проєкту Шустера зайшлося про можливий перепис населення, а до мікрофонів вийшли міністр кабміну Дмитро Дубілет та соціолог Євген Головаха. Дубілет наполягав, що класичний перепис не дасть чітких даних, натомість «з’ївши» 4 мільярди гривень, а Головаха певнив, що тільки поквартирний обхід надасть необхідну інформацію щодо фактичної чисельності українців. Обговорення плавно перейшло в дискусію про паперові трудові книжки, які уряд хоче скасувати. Тут Дмитру Дубілету опонувала «вічна революціонерка» Юлія Тимошенко, на думку якої, при оцифруванні документів люди можуть втратити роки стажу. А от за електронний формат виступала Ганна Дерев’янко, переконуючи, що бізнес всіляко вітає диджиталізацію.

Найгарячішою студійна дискусія стала, коли до мікрофона вийшов міністр Милованов і зайшлося про новий трудовий кодекс, який пропонують на заміну старому. Виступати Тимофію Милованову було важко: його фрази тонули у вигуках Юлії Тимошенко та Наталії Королевської, яка взагалі закликала профспілки заблокувати роботу Кабміну.

Тимошенко вирішила брати від етеру все. Тому, розкритикувавши ініціативу Кабміну, тут же запропонувала урядовцям «європейський трудовий кодекс» авторства представників партії «Батьківщина». «Чому ви передаєте документи тут, а не у сесійній залі?» — логічно цікавилася очільниця Фонду соцстраху Олена Дума, та її слова політикиня проігнорувала.

Закінчення етеру ознаменувалося суперечками Тимошенко та Милованова. Спершу — про те, чий документ краще захищає працівника, а потім — про те, скільки ж років в українській політиці перебуває Юлія Тимошенко.

Останні хвилини програми для власного піару використала й представниця фракції «ОПЗЖ» Наталя Королевська. Як і Тимошенко, депутатка сипала жахалками про «глобальні корпорації, які висмоктують з України ресурс», зокрема, мовляв, впроваджуючи новий трудовий кодекс.  Пересварки політиків зупинив ведучий, зауваживши, що «если мы будем комментировать каждую фразу, то не выйдем отсюда до воскресенья». Проте навіть під час фінальних титрів у студії точилася запекла суперечка гостей, з якої подекуди відверто сміялися глядачі.

31 січня, «Ехо України», Прямий канал

На Прямому зібралися народні депутати Микола Бабенко (позафракційний), Ростислав Павленко («Європейська солідарність»), віцепрем’єр уряду Гройсмана Павло Розенко, ексзаступник Міністра окупованих територій Георгій Тука, народний депутат 8-го скликання Леонід Ємець («Народний фронт»), народний депутат попередніх скликань Володимир Яворівський, ексдепутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов, політкоментатори Валентин Гладких і Олексій Якубін. Разом 9 гостей (всі — чоловіки).

Говорили про справу Павла Шеремета та вихід на волю ексзаступника МТОТ Юрія Гримчака, брифінг першого заступника голови ДБР, повернення Росії до ПАРЄ тощо.

31 січня, «Протистояння», NewsOne

На передмові був один із лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабинович. Ведучий Василь Голованов при цьому попередив глядачів: запис програми відбувався зранку 31 січня, тоді як в етер «Протистояння» традиційно вийшло о 19:00.

У гуртовій частині зібралися політичні коментатори Михайло Чаплига, Віталій Журавський, Василь Вакаров, Ігор Рейтерович, Кирило Молчанов, міністр соціальної політики 2016–2019 років Андрій Рева, нардепи Олексій Кучеренко (фракція ВО «Батьківщина»), Юрій Павленко («ОПЗЖ»), Галина Янченко, Олексій Устенко («Слуга народу»), журналістка Надія Сасс, народний депутат 8-го скликання Михайло Опанащенко (нині — «ОПЗЖ»), композитор Олександр Ягольник. Разом 14 гостей (12 чоловіків та дві жінки).

Йшлося про роботу чинної влади, зокрема премії, надбавки та ефективність роботи урядовців та керівників ключових держпідприємств, конфлікт волонтерок із водієм автобуса через кіно російською мовою, кадрові призначення, тарифи на житлово-комунальні послуги тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY