detector.media
03.02.2020 10:36
Мінкульт продовжить доопрацювання законопроєкту про дезінформацію
Мінкульт продовжить доопрацювання законопроєкту про дезінформацію
Міністерство культури, молоді та спорту планує продовжити етап публічних обговорень законопроєкту про протидію дезінформації.

Про це заявив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський у своєму Телеграмі. 

«Міністерство культури, молоді та спорту планує продовжити доопрацювання законопроекту про протидію дезінформації. Наразі він проходить тільки перший етап публічних обговорень, і ми дійшли висновку що цей етап має бути подовжений», – йдеться в дописі.

Міністр Бородянський зазначив, що законопроєкт потреує додаткових професійних обговорень і тільки після них буде внесений до Верховної Ради.

«Підкреслюю, на сьогодні ми маємо лише законопроект. Він широко обговорюється професійною спільнотою, вже проведена перша стратегічна сесія, де були виявлені основні блоки питань, які викликають дискусії і потребують додаткових професійних обговорень. Тільки після цього етапу законопроект буде доопрацьований та винесений на розгляд Уряду. Це буде прозорий процес, і перед внесенням законопроекту у Верховну Раду обґрунтовані пропозиції міністерств, професіоналів, громадськості та наших міжнародних партнерів будуть враховані», – написав він.

Нагадаємо, 17 січня 2020 року міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію. Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство запросило медійників та експертів обговорити законопроєкт 28 січня. На розгляд уряду проєкт планували внести до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні.

Свою заяву щодо законопроєкту про дезінформацію опублікували Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» та інші представники української медіаспільноти. Вони рекомендують Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» в парламенті та не рекомендує політикам і народним депутатам його підтримувати.

Комісія з журналістської етики закликала уряд та Мінкульт зняти з розгляду законопроєкт про дезінформацію. 

Одеські журналісти опублікували лист до президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем'єр-міністра Олексія Гончарука, в якому називають закопроєкт про дезінформацію «неприйнятним, авторитарним, антиконституційним та таким, що ганьбить демократичний характер України».

Моніторингова місія ООН з прав людини закликала Міністерство культури, яке розробило законопроєкт про дезінформацію, не обмежувати роботу медіа та дотримуватися міжнародних стандартів прав людини.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY