detector.media
31.01.2020 19:05
Суд відмовив ексзамголови СБУ у позові до журналіста Дмитра Гнапа
Суд відмовив ексзамголови СБУ у позові до журналіста Дмитра Гнапа
Претензії Павла Демчини стосувалися сюжету на каналі ZIK, в якому Дмитро Гнап стверджував: «Я дам Вам відповідь, хто у нас кришує бурштинову мафію», - і далі говорив про причетність чиновника до протиправних дій.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на постанову Київського апеляційного суду від 20 січня 2020 року.

В лютому 2019 суд першої інстанції задовольнив позов Павла Демчини. Суд вирішив, що висловлювання Дмитра Гнапа не були оціночними, оскільки інформація була поширена у формі подачі фактів та мала стверджувальний характер.

Гнапа зобов’язували спростувати інформацію в ефірі телеканалу, а також на YouTube.

Адвокати телеканалу оскаржили рішення, вказуючи, що зміст інформації не містить необхідної конкретики, цитати є неуточненими, абстрактними, неконкретизованими судженнями, висловленими у довільній некатегоричній формі.

Зверталось увагу на те, що законодавство України не містить офіційного визначення слова «кришує», у зв’язку із чим неможливо встановити значення такої дії та правдивість інформації.

Апеляційний суд погодився, що вказана інформація не може розцінюватись як звинувачення у вчиненні конкретної дії чи така, що носить виключно негативний характер.

Рішення суду першої інстанції було скасовано і у позові Демчини відмовлено повністю.

На час поширення інформації Демчина перебував на посаді першого заступника Голови Служби безпеки України – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.

Раніше суд зобов’язав поліцію розпочати розслідування щодо штурму редакції Zaxid.net у 2018 році.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY