detector.media
Лілія Апостолова
30.01.2020 10:00
«Темна конячка». Реакція соцмереж на призначення Марини Кудерчук головою Держкіно
«Темна конячка». Реакція соцмереж на призначення Марини Кудерчук головою Держкіно
У Фейсбуці обурені призначенням головою Державного агентства України з питань кіно заступниці голови Запорізької облдержадміністрації Марини Кудерчук.

Учора, 29 січня стало відомо, що Кабмін нарешті обрав нового очільника Держкіно. Відомство працювало без керівника з серпня минулого року, коли з посади за власної ініціативи пішов Пилип Іллєнко

Конкурс на посаду, який було оголошено в жовтні минулого року, ознаменувався скандалом, адже голову Держкіно обрати з першого разу не вийшло - єдина кандидатка на перемогу, генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич не набрала достатньої кількості балів за результатами співбесіди із представниками Національного агентства з питань державної служби (НАДС). Це обурило кіноспільноту, яка відверто вболівала за пані Сінькевич. Представників НАДС звинувачували в некомпетентності й упередженості, вимагали назвати імена відповідальних за результати співбесіди. 

Другий конкурс уряд оголосив у листопаді. Після трьох етапів у ньому лідирував директор київських кінотеатрів «Бумер» та «Магнат» Сергій Зленко, який, до речі, брав участь і в першому конкурсі.

До визначення переможця залишався один крок - співбесіда з представниками Кабміну. За результатами цієї співбесіди головою Держкіно врешті стала 38-річна Марина Кудерчук, заступниця голови Запорізької ОДА з аграрних питань. Із кіноіндустрією жінку пов'язує два роки роботи в Запорізькому кінотеатрі імені Довженка (заступницею директора та директоркою) та організація Запорізького міжнародного фестивалю короткометражного кіно (ZIFF).

На сайті Запорізької ОДА зазначається, що пані Кудерчук закінчила приватний Бердянський інститут підприємництва і стала економістом, магістром із маркетингу. А пізніше отримала ще й юридичну освіту в тому ж виші. 

Кіноспільнота (продюсери, режисери, кінокритики, кіножурналісти тощо) та журналісти бурхливо реагують на призначення Марини Кудерчук очільницею Держкіно. Одні говорять про те, що в індустрії її ніхто не знає, інші нарікають на її некомпетентність, хтось закидає їй зв'язки з командою президента Зеленського. Але найбільше обурення, здається, викликає той факт, що вона змогла обігнати і Юлію Сінькевич, і Сергія Зленка, хоча ті мають значно більший досвід роботи в кіноіндустрії.   

«Детектор медіа» ретельно шукав бодай один позитивний відгук щодо призначення пані Кудерчук у соцмережах, але знайшов хіба що декілька нейтральних. Очевидно, має пройти якийсь час, аби індустрія відрефлексувала цю новину. 

Сергій Неретін, колишній перший заступник голови Держкіно:

Микола Княжицький, народний депутат:

Сергій Зленко, директор київських кінотеатрів «Бумер» та «Магнат»:

Анна Мачух, виконавча директорка Української кіноакадемії 

Тетяна Власова, PR-директорка Одеського міжнародного кінофестивалю:

Дар'я Бассель, програмна координаторка Docudays UA, кінопродюсерка:

Наріман Алієв, кінорежисер: 

Олег Сенцов, режисер:

Марина Степанська, кінорежисерка:

Тоня Ноябрьова, режисерка:

Андрій Кокотюха, письменник, сценарист: 

Микола Типусяк, директор із маркетингу «Еспресо»:

Сергій Васильєв, кінознавець, кінокритик, кіножурналіст:

Дмитро Десятерик, кінокритик:

Лєна Чиченіна, арт-оглядачка, кіножурналістка:

Олеся Анастасьєва, кіножурналістка:

Леся Ганжа, журналістка:

Михайло Ткач, журналіст-розслідувач:

Олександр Курбатов, журналіст-розслідувач:

Юрій Сомов, журналіст:

Олеся Яхно, політтехнологиня:

Андрій Смолій, громадський діяч:

Дмитро Гузій, юрист: 

Фото: Фейсбук Марини Кудерчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY