detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
29.01.2020 10:51
Телеграм-канали можуть підпадати під визначення онлайн-медіа за новим законом про медіа
Телеграм-канали можуть підпадати під визначення онлайн-медіа за новим законом про медіа
У законопроєкті «Про медіа» під визначення онлайн-медіа підпадають телеграм-канали та інші месенджери. Про це під час громадського обговорення законопроєкту сказав Олександр Бурмагін, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини», який був одним з експертів, який працював над текстом законопроєкту.

Пан Бурмагін закликав застосовувати системний підхід до сприйняття положень нового законороєкту.

Також, за його словами, статті щодо сфери дії законопроєкту прописувалися таким чином, щоб під їх визначення не підпадали сайти оголошень, як OLX, інтернет-магазини та корпоративні розсилки.

Олександр Бурмагін додав, що наразі триває дискусія з провайдерами щодо визначення суб’єктів дії майбутнього закону.

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроект № 2693 «Про медіа». Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Центр демократії та верховенства права закликав профільний комітет Верховної Ради та парламент провести ефективне обговорення і розгляд поправок до законопроєкту про медіа з метою ухвалення якісного закону в першій половині 2020 року. Інтернет-асоціація України (ІнАУ) пропонувала парламентським комітетам повернути законопроєкт авторам на доопрацювання.

15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції «Європейська солідарність» зареєструвала альтернативний проєкт закону «Про медіа» № 2693-1. Його авторами стали Микола Княжицький, Володимир В'ятрович, Софія Федина, Вікторія Сюмар, Володимир Ар'єв, Ірина Фріз, Олег Синютка та Іванна Климпуш-Цинцадзе.

17 січня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 2693 «Про медіа». Альтернативний законопроєкт № 2693-1 теж винесуть на розгляд пленарного засідання Верховної Ради.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY