detector.media
24.01.2020 14:07
Законопроєкт щодо дезінформації створює ризик позбавлення волі керівників каналів, – юрист StarLightMedia
Законопроєкт щодо дезінформації створює ризик позбавлення волі керівників каналів, – юрист StarLightMedia
Керівник юридичного департаменту StarLightMedia Руслан Шевчук занепокоєний тим, що певні норми законопроєкту про протидію дезінформації створюють ризики позбавлення волі керівника каналу.

Про це він сказав під час міжнародної конференції «Саморегулювання ЗМІ VS Регулювання».

Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» передбачає, зокрема, покарання за фінансування поширення дезінформації – від трьох до п'яти років тюрми.

«Керівник каналу виплачує зарплату журналістам, і він є людиною, яка фінансує цю діяльність. Якщо не буде запобіжників, до нього може застосовуватися позбавлення волі. Важливо, досягаючи правильної мети, робити так, щоб ті, хто дотримуються законів, не були в ситуації, коли найменша претензія про недостовірність створюватиме ризик позбавлення волі керівника», – сказав юрист StarLightMedia.

Також він додав, що StarLightMedia планує подати свої пропозиції щодо вдосконалення законопроєкту та створення запобіжних інструментів до згаданої норми.

Нагадаємо, Міністерство культури, молоді та спорту планує до 28 лютого внести проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» на розгляд Кабінету Міністрів України, а в березні – внести цей законопроєкт на розгляд Верховної Ради.

17 січня 2020 року на презентації проєкту закону про протидію дезінформації стало відомо, що за умисне масове розповсюдження завідомо недостовірних повідомлень та фінансування цих дій передбачена кримінальна відповідальність, за поширення дезінформації, порушення правил спростування, надання відповіді та вимог прозорості – адміністративна. Міністерство пропонує карати за дезінформацію штрафами, а за поширення недостовірних повідомлень – виправними роботами й позбавленням волі до 5 років. 

Ілюстрація: Скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY