detector.media
24.01.2020 10:31
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ готовий взяти участь в обговоренні законопроєкту про дезінформацію
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ готовий взяти участь в обговоренні законопроєкту про дезінформацію
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість через новий український законопроєкт «Про протидію дезінформації» та повідомив, що готовий взяти участь в обговоренні з українською владою цього документу.

Про це 23 січня повідомляється на сайті ОБСЄ.

Арлем Дезір також висловив готовність забезпечити юридичний перегляд законопроєкту, щоб гарантувати, що він повністю відповідає міжнародним стандартам і негативно не вплине на свободу медіа.

«Я розумію необхідність боротьби з дезінформацією, особливо в умовах сучасного конфлікту в Україні та навколо неї. Однак це не слід робити за рахунок свободи ЗМІ та через втручання держави в роботу медіа та в організацію журналістської діяльності в країні», – сказав він.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ додав, що чинне законодавство України вже передбачає механізми протидії суспільно небезпечній інформації.

«Боротьба з дезінформацією – виправдана. Але право кожного на свободу вираження поглядів, яке закріплено в Конституції України та в її зобов'язаннях перед ОБСЄ, а також міжнародних зобов'язаннях, слід повністю дотримуватися», – заявив він.

Крім того, пан Дезір повідомив, що ключовими компонентами боротьби з дезінформацією є – розвиток медіаграмотності, саморегулювання, підтримка професійних стандартів журналістики, незалежність ЗМІ, різноманітність джерел для розкриття неправдивої інформації тощо.  

Раніше Європейська федерація журналістів (EFJ) виступила проти регулювання журналістської діяльності й накладання обмежень на журналістів. Так, у EFJ прокоментували український законопроєкт «Про протидію дезінформації». Зокрема, ця заяви доповнена позицією Національної спілки журналістів України (філія EFJ) та її керівника Сергія Томіленка, у якого виникла суперечка з міністром культури, молоді та спорту Володимиром Бородянським під час презентації законопроєкту про дезінформацію.

Нагадаємо, 17 січня 2020 ркоу міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію. Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство запрошує медійників та експертів обговорити законопроєкт 28 січня. На розгляд уряду проєкт хочуть внести до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY