detector.media
22.01.2020 13:50
У Бразилії лауреата Пулітцера звинуватили в «кіберзлочинах»
У Бразилії лауреата Пулітцера звинуватили в «кіберзлочинах»
Влада Бразилії 21 січня 2020 року звинуватила журналіста, засновника і редактора The Intercept Brasil Глена Грінвальда у «кіберзлочинах» , а саме – нібито в причетності до зламу телефонів бразильських чиновників, які брали участь у розслідуваннях щодо корупції.

Про це пишуть ВВС, АР, The Guardian та The New York Times.

Федеральний суддя повинен затвердити офіційне звинувачення до того, як журналісту висунуть обвинувачення. Ці звинувачення пов’язані із публікаціями Глена Грінвальда про президента Бразилії Жаїра Болсонара, міністра юстиції країни Серхіо Мора та їх союзників.

Зокрема, видання Intercept Brasil опублікувало уривки з розмов Серхіо Мора. У публікації зазначалося, що тоді ще суддя Серхіо Моро контролював велике розслідування щодо корупції та «неправильно координував свою діяльність з прокурорами». За даними видання, він також головував у суді, який відправив до в'язниці головного суперника Жаїра Болсонара на посаду президента, колишнього президента Бразилії Луїса Інасіо Лулу да Сілву.

Адвокати пана Грінвальда назвали звинувачення прокурорів «химерними» і заявили, що звинувачення оскаржує рішення Верховного суду, який захищає журналіста й свободу преси в Бразилії. Сам журналіст теж заявив, що звинувачення є «нападом на свободу преси, на Верховний суд Бразилії, на висновки федеральної поліції та бразильську демократію». Верховний суд Бразилії раніше постановив припинити розслідування щодо журналіста, оскільки це порушує його право на свободу преси. Поліція Бразилії теж розглядала ці докази і не виявила жодних правопорушень з боку журналіста.

Глен Грінвальд був членом команди, яка здобула премію Джорджа Полка та премію Пулітцера за діяльність на користь суспільству – за серію публікацій про викриття колишнім працівником Агентства національної безпеки США Едвардом Сноуденом програм стеження.

Нагадаємо, у лютому 2019 року Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» (RSF) повідомила про переслідування в Бразилії журналіста-розслідувача Уелінгтона Маседо, якого судять нібито за шахрайські дії. Журналіст розслідував шахрайські системи оцінювання у державних закладах освіти у штаті Сеара. 

На фото Глен Грінвальд

Фото: ВВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY