detector.media
19.01.2020 17:29
Ткаченко розповів, як «силою діалогу» вмовив Бужанського не ініціювати скасування закону про мову
Ткаченко розповів, як «силою діалогу» вмовив Бужанського не ініціювати скасування закону про мову
Колишній генеральний директор телеканалу «1+1», нині народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко розповів, як змусив колегу по фракції Максима Бужанського відмовитись від поданого законопроєкту про скасування мовного закону.

Про це він сказав в інтерв'ю НВ.

«Бужанський написав пост про те, що хоче скасування закону про мову. Я йому досить швидко як голова комітету відповів, що це не на порядку денному, це вкрай делікатна сфера, його і так приймали, умовно кажучи, напружено. Після чого Бужанський підійшов до мене і сказав: "Спасибі, дуже коректно, я все зрозумів". Тобто це демонстрація сили діалогу. Дуже часто ось ці емоції і егоцентрична позиція тих, хто сидить під цим страшним куполом, застять їм очі - падає планка і можливість діалогу вимикається. Я завжди за пошук діалогу. І ми будемо ініціювати діалогові майданчики всередині партії, щоб примиряти різні інтереси», - розповів Олександр Ткаченко.

Як писав ДМ, у грудні нардеп Максим Бужанський повідомив, що вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Олександр Ткаченко тоді прокоментував, що народні депутати ще не бачили тексту цього законопроєкту, але «цензури на подання проєктів немає».

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Наприкінці жовтня делегація Венеціанської комісії прибула в Україну, щоб вивчити аспекти впровадження мовного закону. У грудні стало відомо, які рекомендації щодо змін до закону склала Комісія.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY