detector.media
17.01.2020 17:02
Блогер Гайворонський розповів, що вважав «фейком» інформацію про затримання кримських татар й українців у Криму
Блогер Гайворонський розповів, що вважав «фейком» інформацію про затримання кримських татар й українців у Криму
Він також сказав, що нібито раніше не бачив кадрів захоплення Криму в 2014 році російськими військовими.

Блогер Євген Гайворонський, якого нещодавно «депортували» з окупованого Криму до материкової України, повідомив, що раніше вважав «фейком» інформацію про затримання російськими окупантами кримських татар й українців на півострові. Про це він розповів в ефірі програми «PRIME: Борисов» на телеканалі ATR.

«Якщо чесно, думав, що всі ці затримання – це фейк, що це Аксьонов (Сергій, самопроголошений «голова Ради міністрів "Республіки Крим"», – ДМ) створює імідж зла, щоб відвернути увагу від свого злодійства й корупції, і лише потім я зрозумів, що люди реально страждають, що їх затримують, це взагалі свавілля, це, звичайно ж, геноцид», – сказав блогер.

Він додав, що окупований Крим знаходиться в інформаційному «нещадному вакуумі».

Євген Гайворонський також повідомив, що нібито раніше не бачив кадрів захоплення Криму російськими військовими. «Про протистояння в Сімферополі я чув, але я до нього серйозно не поставився. Кадри з вертольотами я щойно побачив перший раз (ведучий Олег Борисов показав в ефірі відеокадри так званого "референдуму про приєднання" Криму до РФ, – ДМ). Я так скажу: я 2013-2014 рік, до тих пір, поки я в квітні не почав брати участь як прессекретар в "Народном единстве" (проросійська громадська організація в окупованому Криму, – ДМ), у мене взагалі не було нічого, у мене не було інтернету і я тоді якось особливо не цікавився», – пояснив він.

Крім того, блогер розповів, що отримав російський паспорт заради «журналістського експерименту», щоб була можливість попрацювати в окупованому Криму.

«На захист людей, що залишилися там [в Криму], не маючи паспорта [РФ] там вижити не можна. Звичайні люди, щоб отримувати якусь медичну допомогу, якісь гроші отримувати, годувати дітей, віддавати їх в школу – отримують [паспорт РФ]. Чому я отримав? Знову ж, у 2014 році у мене не було рівня цього розуміння. Можна розглядати це, як якийсь журналістський експеримент – отримав, щоб була можливість попрацювати, подивитися глибше», – додав він.

Як писав ДМ, 20 грудня підконтрольний РФ суд ухвалив рішення про депортацію ялтинського блогера Євгена Гайворонського «з території Росії». 23 грудня Євген Гайворонський повідомив «Крим.Реалії», що його вивезли з окупованого Криму до Росії. У ніч на 31 грудня його привезли на територію материкової України.

Блогер планує позиватися проти Росії до Європейського суду з прав людини та відсудити 5 млн доларів.

Нагадаємо, що Гайворонського затримали в окупованому Криму 22 жовтня 2018. Підконтрольний РФ Мировий суд Ялти взяв журналіста під варту на 15 діб. Його звинуватили в нібито ухилянні від лікування наркозалежності за статтею 6.9.1. російського Кодексу про адміністративні правопорушення.

6 листопада блогер вийшов на свободу з ізолятора тимчасового утримання в Сімферополі.

6 березня 2019 російські силовики провели у Євгена Гайворонського обшук: вилучили документи, електронну техніку, телефон, комп'ютер. 26 березня його затримали за підозрою у вживанні наркотиків, того ж дня підконтрольний РФ суд у Ялті заарештував Гайворонського на 12 діб. Крім того, суд зобов'язав журналіста пройти лікування від начебто наркотичної залежності. Гайворонський назвав «маячнею» звинувачення у вживанні наркотиків. 7 квітня його випустили з ізолятора тимчасового тримання Сімферополя.

У травні 2019 районний суд Сімферополя в анексованому Криму на 10 діб взяв Гайворонського під варту. Його заарештували через відмову проходити медобстеження під час затримання 26 квітня.

Також його оштрафували на 30 тисяч рублів за пост в Facebook про Путіна. 20 грудня 2019 блогера знову затримали.

Фото: ATR

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY