detector.media
17.01.2020 14:32
ATR на 90% скоротив виробництво програм через недофінансування
ATR на 90% скоротив виробництво програм через недофінансування
Через недофінансування з держбюджету кримськотатарський телеканал ATR запустив збір коштів.

Кримськотатарський телеканал ATR на 90% скоротив виробництво власних програм через недофінансування, яке за 2019 рік склало 15 млн грн. Про це повідомив у Facebook заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

У 2019 році з держбюджету України телеканалу повинні були виділити 35 млн грн, уточнив він «Україні молодій». За словами пана Муждабаєва, перший транш коштів прийшов в січні 2019 року, другий транш повинні були виплатити в серпні 2019 року, проте гроші не надійшли на рахунок телеканалу.

Він повідомив у Facebook, що через заборгованість 14 січня був відключений супутниковий сигнал телеканалу. Того ж дня його вдалося відновити завдяки допомозі головного рабина України Якова Блайха й міністра культури, молоді і спорту Володимира Бородянського.

«Трансляцію нам відключили вранці через заборгованість ATR перед ізраїльською супутниковою компанією. Її ми повинні були закрити до Нового року, але гроші на проплату з бюджету виділили в суботу, 28 грудня 2019 року, коли ніяких валютних операцій вже провести неможливо. Тому ми змушені були повернули гроші у бюджет, після чого вони для нас "обнулилися". Ми б усе встигли, якби гроші прийшли, ну хоча б, у п'ятницю, але ні, хтось вирішив інакше», – написав заступник гендиректора ATR.

Він додав, що зараз канал має борги за доставку сигналу до окупованого Криму та за оренду приміщення для каналу в Києві. «Що з цим робити, поки що, чесно сказати, неясно. Виробництво програм поки скорочено на 90%. Чи виживе єдиний в світі кримськотатарський телеканал, який виявився вигнанцем у власній країні?», – написав пан Муждабаєв.

Надіслати гроші для допомоги телеканалу можна на карту: 4149 6293 8640 9288 (Севіля).

ATR – це український телеканал, який у 2006 році почав мовлення на Крим. Канал належить кримськотатарському бізнесмену та громадському активісту Ленуру Іслямову (одним з міноритарних власників телеканалу є також Рефат Чубаров).

Нагадаємо, з 2016 року телеканал ATR отримує фінансову підтримку з державного бюджету за рахунок бюджетної програми розселення та облаштування кримських татар та осіб інших національностей, депортованих з території України. У 2016 році фактичний обсяг фінансової підтримки ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант СВ”» для телеканалу ATR склав 38 млн 970 тис. грн. із 60 млн 340 тис. грн., передбачених за бюджетною програмою підтримки депортованих осіб. У 2017 році за цією бюджетною програмою було передбачено 35 млн 340 тис. грн. У проєкті держбюджету на 2018 рік було передбачено 29 млн 740 тис. грн.

27 липня 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до ліцензії телеканалу ATR. Згідно з ними, канал змінив формат з інформаційно-аналітичного з фільмопоказом на інформаційно-просвітницький. У програмній концепції збільшилися обсяги власного і національного продукту, інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм, культурно-мистецьких і науково-просвітницьких, зникли розважальні програми та підбірка музичних творів, зменшилися обсяги фільмопоказу та дитячих програм.
Фото: ATR
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY