detector.media
16.01.2020 17:07
МВС проводить розслідування щодо правоохоронців, які не відреагували на напад на працівників «Страни.ua» та «Шарій.нет»
МВС проводить розслідування щодо правоохоронців, які не відреагували на напад на працівників «Страни.ua» та «Шарій.нет»
Міністерство внутрішніх справ проводить службове розслідування через те, що працівники поліції та Національної гвардії не відреагували й не захистили працівників «Страни.ua» та «Шарій.нет», яких намагалися виштовхати із зали суду прихильники підозрюваної в справі про вбивство Павла Шеремета Юлії Кузьменко.

Про це сказав заступник голови МВС Антон Геращенко на засіданні комітету Верховної Ради з питань свободи слова, повідомляється 15 січня на сайті відомства.

«Правоохоронців притягнуть до дисциплінарної відповідальності за нерішучість під час служби», – сказав він.

Заступник голови МВС уточнив, що йдеться про правоохоронців, які 24 грудня несли службу під Апеляційним судом Києва, де розглядали апеляцію на арешт Юлії Кузьменко. Водночас він сказав, що справа підозрюваного в нападі на працівників «Страни.ua» та «Шарій.нет» готується до передачі в суд.

Антон Геращенко також зауважив, що 24 грудня під стінами суду «лунали погрози як у бік журналістів, так і від них». Він пояснив, що за Конституцією в Україні діє свобода слова і правоохоронці будуть реагувати на такі випадки лише тоді, коли «особа вважатиме, що висловлена погроза на її адресу дійсно становить загрозу її життю та здоров'ю».

Крім того, пан Геращенко сказав, що слідство встановило та затримало «одного нападника», який 26 грудня 2019 року, ймовірно, напав біля приміщення Державного бюро розслідувань на працівника видання «Правовий контроль» Сергія Шевчука. Заступник міністра додав, що «іншого нападника» оголосили в розшук.

Нагадаємо, 24 грудня 2019 року в Апеляційному суді Києва, де розглядали апеляцію підозрюваної у вбивстві Павла Шеремета Юлії Кузьменко, її прихильники намагалися виштовхати із зали суду працівницю сайта «Страна.ua», який регулярно транслює меседжі російської пропаганди, Юлію Корзун та працівників сайта «Шарій.нет» (проєкт проросійського блогера й політика Анатолія Шарія) Дмитра Кучера та Антоніну Бєлоглазову.

На інцидент оперативно відреагували правоохоронні органи та 27 грудня оголосили підозру активісту, який штовхався в суді. Йому інкримінували перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України), хуліганство (ч. 2 ст. 296 ККУ) та погрозу або насильство щодо журналіста (ч. 2 ст. 345-1 ККУ). 28 грудня суд обрав запобіжний захід для підозрюваного – нічний домашній арешт.

Інститут масової інформації, який моніторить ситуацію із захистом прав журналістів, нагадав про десятки інших нападів і перешкоджань журналістам, які залишаються нерозслідуваними. Організація здивувалася відверто вибірковим підходом у цьому випадку і висловила вимогу до МВС такої ж жорсткої, публічної і різкої реакції по всіх випадках нападів на журналістів.

«Детектор медіа» опитав медійників, як вони оцінюють події в суді за участі працівників проєкту Шарія і «Страни.ua» та реакцію на них правоохоронних органів. 

Фото: МВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY