detector.media
16.01.2020 15:05
ІМІ зафіксував погіршення свободи слова в Україні в 2019 році
ІМІ зафіксував погіршення свободи слова в Україні в 2019 році
Інститут масової інформації зафіксував в Україні в 2019 році 243 випадки порушень свободи, з них 172 випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Про це йдеться в річних підсумках моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова», оприлюдненому 16 січня.

«Уперше за останні три роки в Україні сталося вбивство журналіста. 20 червня 2019 року в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після нападу», – йдеться в повідомленні.

Основними категоріями порушень свободи слова в Україні у 2019 році були:

Порівняно з 2018 роком в Україні зросла кількість випадків цензури – шість (два за аналогічний період 2018 року). За даними моніторингу ІМІ, це сталося через посилення цензури медіавласників. Зокрема, з телеканалу ZIK звільнилися журналісти на знак протесту проти цензури.

Серед регіонів України за кількістю порушень лідирує Київ з областю (89 випадків). Друге місце за кількістю порушень посіла Одещина (19 випадків), третє місце – Волинь (15), четверте – Дніпропетровщина з 14 випадками, п’яте місце (по 13 випадків відповідно) розділили Миколаївщина та Полтавщина.

«Моніторинг ІМІ показав зростання кількості порушень прав журналістів у 2019 році. Хочу зауважити, що зростання кількості порушень сталося у всіх ключових категоріях, які стосувалися фізичної агресії, доступу до інформації, кібератак та юридичного тиску. Причина погіршення ситуації зі свободою слова полягає в несистемному підході до розслідувань порушень, зростанні тиску медіавласників і політиків, що теж сприяє дискредитації професії журналіста, а також у слабкій солідарності в середовищі журналістів», – розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерина Дячук.

Крім того, у 2019 році в Україні відбулися президентські та парламентські вибори. За підсумками моніторингу свободи слова під час виборів, експерти ІМІ зафіксували лише незначні порушення з боку членів виборчих комісій.

«На окупованих територіях України робота незалежних журналістів залишається або практично неможливою, або суттєво утрудненою. Українські журналісти позбавлені можливості висвітлювати події на цих територіях через значну загрозу фізичній безпеці. Так само мешканці окупованих територій України мають обмежений доступ до українських джерел інформації, десятки інформаційних видань є заблокованими на цих територіях, що є серйозним обмеженням свободи слова та порушенням міжнародних норм», – зазначається в повідомленні.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск і кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Нагадаємо, у 2018 році на неокупованій території України ІМІ зафіксував 235 випадків порушень свободи слова. Категоріями-лідерами за кількістю порушень стали перешкоджання, погрози та напади на журналістів

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY