detector.media
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
14.01.2020 12:10
Організатори піратських сайтів, їхні близькі родичі та інтернет-провайдери сприймаються як частини схеми з відмиванням грошей
Організатори піратських сайтів, їхні близькі родичі та інтернет-провайдери сприймаються як частини схеми з відмиванням грошей
ООН називає 17 видів злочинної діяльності, і в них відмивання грошей та порушення права інтелектуальної власності стоять поряд.

Романтичне слово «пірати» і фотографії Джека Горобця, перепрошуємо, капітана Джека Горобця, — ось як подають порушників права інтелектуальної власності у ЗМІ. Але з юридичного боку піратство пов’язано з іншим явищем, набагато менш романтичним. З відмиванням грошей.

ООН називає 17 видів злочинної діяльності, і в них відмивання грошей та порушення права інтелектуальної власності стоять поряд.

Дослідження, проведене MPAA при підтримці RAND, пов'язує піратство з бандами та терористами. Дослідження так і називається: Film Piracy, Organized Crime, and Terrorism. Воно стверджує, що терористичні угруповання використовують кінопіратство для фінансування своєї діяльності, й організовані кримінальні угрупування розглядають крадіжку контенту, як значне джерело доходів. Один з висновків з результатів дослідження: ключові справи з питань піратства повинні вестись у підрозділах з боротьби з організованою злочинністю.

Організатори сайтів з краденим контентом як учасники відмивання грошей

Коли американський уряд арештовував українця Артема Ваулова, організатора сайту KickassTorrents, його звинувачували у порушенні авторських прав й відмиванні грошей.

Так само, під час затримання організаторів файлообмінника MegaUpload, «відмивання грошей» було одним з пунктів обвинувачення. Поліція тоді викрила цілий конгломерат: MegaVideo, потоковий сайт, що належить одній компанії, 18 доменів, які належать компанії Mega, дві корпорації — Megaupload Limited та Vestor Limited. Усі вони були звинувачені судом США «у змові з метою проведення рекетної діяльності, порушення авторських прав, відмивання грошей». Влада вилучила приблизно $50 млн активів.

Так само у Британії у відмиванні грошей звинувачено чоловіка, який продавав так звані «повністю навантажені коробочки Kodi» з нелегальним контентом. 40-річний чоловік визнав свою вину у придбанні та використанні злочинного майна, і нелегальному отриманні 135 173 фунтів.

Відмивають близькі родичі

В Італії за відмивання грошей покарали батьків власника та адміністратора сайту з нелегальним контентом. Їх засудили на 10 місяців після виявлення банківського рахунку для отримання доходу від реклами на піратському сайті.

У Хорватії під слідство взяли жінку, яка була дружиною крадія контенту. Її звинувачують саме у відмиванні грошей. Стверджується, що вона разом зі своїм чоловіком намагалася приховати джерело рекламних доходів сайту, перекидаючи гроші між банківськими рахунками.

Інтернет-провайдери отримують брудні гроші

Якщо йде розслідування проти порушника прав інтелектуальної власності, то інтернет-провайдери і хостери сприймаються слідчими, як співучасники схеми з відмиванням грошей. Інтернет-хостер LeaseWeb, компанія, що має 50 тисяч серверів, отримала попередження, що якщо не заблокує доступ до веб-сайту потокового відео TheShowDepot.com, це вважатиметься співучастю у відмиванні грошей. Бо якщо LeaseWeb продовжить приймати від них оплату, то це і є ті самі нелегальні гроші, які порушник намагається перетворити на легальні.

Фінансові установи і (не)участь у відмиванні грошей

Представник польської антипіратської організації Sygnal Ярослав Мойсеюк говорить, що порушення онлайн-кінотеатрами авторських прав в інтернеті пов'язано з відмиванням грошей спеціально створеними для цієї мети фірмами, і часто ці сайти створюються організованими злочинними групами: «Власники порталів, що незаконно розміщують твори кіномистецтва в інтернеті, отримують дохід завдяки банківським переказам та смскам».

У банків та платіжних систем все просто — про порушників інтелектуальної власності згадується у тому розділі корпоративної політики банку, яка зазвичай називається «політика і процедури для запобігання злочинній діяльності» і включає політику боротьби з відмиванням грошей. Ось як це сформульовано на сайті Visa: «Visa прагне запобігти використанню своєї платіжної марки і систем для незаконних трансакцій, будь то відмивання грошей або пропозиції з метою шахрайства, незаконний гральний бізнес або продаж підробленої продукції, що обмежує права на об'єкти інтелектуальної власності».

Тобто для фінансових установ це — речі одного порядку, часто разом із фінансуванням тероризму. Тому у банків існує принцип «знай свого клієнта» і швидке реагування на звинувачення правовласниками сайтів в отриманні через банк доходу за нелегальну діяльність.

Відбілювання нелегальних доходів через біткоїни

У 2016 році Європол заарештував в Іспанії 30 підозрюваних в організації порушення прав інтелектуальної власності, вилучив 48 800 декодерів, 183 200 євро готівкою, 11 автомобілів, приватний літак, фінансові документи і комп'ютерне обладнання. Було встановлено, що злочинці використовували центри для майнінгу біткоінів для відмивання незаконного прибутку і його перетворення на віртуальну валюту. Про це повідомляв WIPO.

Вчинивши злочин раз — ошукаєш іще раз

У 2017 році власника британського IPTV-оператора BulkyIPTV було затримано поліцією «за підозрою у шахрайстві, відмиванні грошей та порушенні авторських прав». BulkyIPTV займався розміщенням нелегального стримингового контенту. На своїй сторінці у фейсбуку чолов’яга написав: «Привіт всім. Сьогодні мене заарештували. Все закрито. Вони взяли все  — телефон, ноутбук, ПК та готівку, а також інші речі, щоб зібрати докази проти мене. Шкода, що до цього дійшло». Але багато людей у соцмережі припустили, що нікого арешту не було, і оператор придумав всю історію, щоб накивати п’ятами з грошима з передплати своїх клієнтів. До речі, при BulkyIPTV був сайт BulkyGifts.co.uk, який продавав софт, що дозволяв дешево отримувати кабельне та супутникове телебачення. Так пірати видають свою діяльність за легальну, відмиваючи кошти.

Світова організація із захисту авторських прав WIPO у документі «Інституційні механізми здійснення політики і захисту прав інтелектуальної власності для протидії порушенням в інтернеті» цитує Європол щодо основних видів злочинів, що загрожують Європейському Союзу. Європейська поліція виділяє три основні види наскрізних злочинів: фінансові порушення та відмивання грошей, підробку документів і торгівлю нелегальними товарами і послугами. (Наскрізний злочин — такий, яке веде до інших видів серйозних злочинів і організованої злочинності.)

Не ведіться на романтику «піратів», а думайте вглиб і бережіть себе!

Фото: ft.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY