detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
11.01.2020 13:14
Адвокат Юлії Кузьменко вважає переслідуванням заяву суддів про тиск на правосуддя з його боку
Адвокат Юлії Кузьменко вважає переслідуванням заяву суддів про тиск на правосуддя з його боку
Владислав Добош також назвав цю справу політичною.

Владислав Добош, адвокат підозрюваної в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко, розглядає як переслідування заяву суддів Апеляційного суду Києва, які повідомили про тиск та спробу втручання в діяльність колегії суддів і правосуддя з його боку. Про це він повідомив у коментарі «Детектору медіа».

«[Ця заява суддів] – продовження замовного переслідування як затриманих осіб у справі Шеремета, так і їх захисту», – сказав пан Добош.

За його словами, подібні повідомлення можуть розглядатися як швидко, так і роками.

На питання про те, як ця ситуація може вплинути на його роботу, він відповів: «Подивимося. Можуть свідоцтва позбавити, можуть навіть кримінал відкрити. Якщо вони невинних людей в тюрму посадили, то уявіть на що вони здатні».

Крім того, пан Добош уточнив, що зробить офіційну заяву з цього приводу, коли його офіційно повідомлять, що така заява існує, і вона прийнята до розгляду.

«Я не боюся нічого і не хвилююся. Нехай хвилюються ті ,хто фальшував справу, і завідомо незаконні рішення приймав», – додав він.

Як писав ДМ, 20 грудня 2019 року Київський апеляційний суд переніс розгляд апеляційних скарг на арешт Юлії Кузьменко і Андрія Антоненка, підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Засідання щодо пана Антоненка перенесли через те, що суддя не встиг ознайомитися із матеріалами справи, щодо Юлії Кузьменко – суддя не встиг ознайомитися із матеріалами справи та не з’явилися прокурори.

Адвокат та група підтримки пані Кузьменко заблокували залу судових засідань, вони відмовилися випускати із зали саму підозрювану, стверджуючи, що залишатимуться там доти, доки не почнеться розгляд справи. Згодом спецпризначенці штурмували залу Апеляційного суду та вивели Юлію Кузьменко.

9 січня 2020 року судді Апеляційного суду Києва заявили про тиск та спробу втручання в діяльність колегії суддів і правосуддя з боку адвоката Владислава Добоша. Вони також повідомили, що цей інцидент внесли до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вища рада правосуддя проведе перевірку фактів, викладених суддями Юрієм Сливою, Володимиром Мельником та Тетяною Фрич, і ухвалить рішення.

24 грудня Апеляційний суд Києва не задовольнив апеляційну скаргу на арешт Юлії Кузьменко. Адвокат Владислав Добош після оголошення рішення розплакався і почав кидати стільці в залі суду. Він також питав у суддів: «Ну що ви за люди?» і «Що з вами не так, щоб тримати людей у в'язниці?».

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. 

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. Роль у вбивстві Шеремета подружжя ветеранів АТО, волонтерів Владислава (на прізвисько Буча) та Інни (на прізвисько Пума) Грищенків на брифінгу чітко не було пояснено (на сайті МВС зазначено, що, за результатами молекулярних експертиз, на вибухівці лишилися сліди ДНК Грищенків). 

13 грудня суд обрав запобіжний захід підозрюваній Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту. Юлію Кузьменко а Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз. Згодом видання «theБабель» з посиланням на результати експертизи повідомило, що підозрюваний у справі про вбивство Павла Шеремета Андрій Антоненко вищий за чоловіка з камер відеоспостереження, який брав участь у закладці вибухівки під машину журналіста.

У ніч на 3 січня 2020 року були заплановані слідчі експерименти із Юлією Кузьменко та Андрієм Антоненком - підозрюваними у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Проте адвокат Антоненка відмовився від участі підзахисного у слідчому експерименті.

11 січня 2020 року проєкт «Слідство.Інфо» повідомив, що Служба безпеки України запевняє, що передала поліції відео з чотирьох камер спостереження у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Фото: Владислав Добош / Facebook 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY