detector.media
10.01.2020 18:49
Станіслава Асєєва у полоні катували струмом
Станіслава Асєєва у полоні катували струмом
Журналіста Станіслава Асєєв, якого бойовики понад два роки незаконно утримували в окупованому Донецьку, катували струмом.

Про це він розказав у інтерв’ю «Донбас.Реалії» (проєкту «Радіо Свобода») і телеканалу «Настоящее время».

«Коли вас б’ють тесаком, б’ють по тім’ю, струм - організм кричить: "Зроби все, що завгодно, щоб це зупинити". І коли вони питають: "Хто зв’язківець?", а такого немає - ніколи не треба придумувати якісь прізвища, яких не існує. Тому що далі ви заплутаєтеся в деталях, і вони думатимуть, що така людина існує. Тому краще перетерпіти цей біль. Мене катували досить довго, але зрозуміли, що сказати мені нічого», - розказав Станіслав Асєєв.

Він розповів, що врешті-решт підписав ті папери, які від нього вимагали.

Також пан Асєєв сказав, що через іронічне висловлювання щодо Олександра Захарченка його звинуватити в образі символів так званої «ДНР».

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками ОРДЛО. Обмін відбувся на КПВВ «Майорське» у Донецькій області. Україні повернули 76 осіб, серед яких – журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня 2018 року російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики. 2 січня 2019 року Станіслав Асєєв повідомив, що дав інтерв’ю телеканалу «Россия 24» через погрози бойовиків «розправитися з його близькими».

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом

22 жовтня 2019 сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

 

Ілюстрація: Скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY